Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va găzdui primul birou regional al EIT Digital, structură inovatoare a Comisiei Europene, birou care va fi inaugurat miercuri, 4 octombrie 2023, la Cluj-Napoca, alături de o serie de programe de studiu EIT Digital, la care sunt înmatriculați peste 150 de studenți.
Evenimentul va avea loc în data de 4 octombrie 2023, la ora 17.30, în clădirea NTT Tower 2, etajul 9, în Hubul UBB de inovare pentru studenți, Science Cafe.
Prezența EIT Digital la Cluj-Napoca și în România este menită să amplifice viziunea globală a EIT, care urmărește crearea unui ecosistem paneuropean deschis componentelor inovative ale societății, facilitarea integrării perfecte a tehnologiei, talentelor, competențelor, afacerilor și capitalului, adaptate în mod special nevoilor antreprenoriatului digital, prin generarea unor colaborări între corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare.
„Deschiderea primului birou EIT Digital din România la Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, este o decizie foarte importantă, în condițiile în care colaborarea EIT cu UBB vine ca o expresie a angajamentului EIT de a susține inovația digitală și de a genera legături solide între instituțiile de învățământ și mediul economic. Având în vedere dinamica intensă a mediului economic și tehnologic din Cluj-Napoca, dar și prestigiul și implicarea UBB în comunitate, Universitatea noastră a fost considerată partenerul firesc pentru EIT Digital. Se reafirmă astfel rolul pe care UBB îl are în strategia EIT Digital pentru Europa de Est. Deschiderea biroului național EIT Digital la Cluj și inaugurarea primului program de master în Securitate Cibernetică din România la Facultatea de Matematică și Informatică sub egida EIT Digital sunt elemente de referință în a poziționa UBB și Cluj-Napoca în zona europeană de top a educației, cercetării și inovării în Informatică”, afirmă rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.
În ceea ce privește cele 7 programe EIT Digital care se desfășoară în 11 universități de prestigiu din Europa, acestea vor cuprinde activități organizate cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică și al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. În perioada 5-6 octombrie 2023, studenți din diferite țări și culturi, de la diverse programe de studii, vor colabora pentru rezolvarea unor probleme de business din lumea reală, sub îndrumarea unor mentori locali, respectiv specialiști din rețeaua EIT Digital.
La evenimentul de inaugurare vor participa reprezentanți de marcă ai EIT Digital printre care Federico Menna (CEO EIT Digital), Salvatore Moccia (Head of Education and Skills), Tuan Trinh (Director pentru Europa de Est al EIT Digital), precum și Andras Vajda, absolvent UBB si fondator IconicChain și reprezentanți ai unor companii locale care se vor implica în noul program de masterat de Securitate Cibernetică.
***
European Institute of Innovation & Technology (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital (https://www.eitdigital.eu/) este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.
UBB a fost acceptată, la începutul anului 2021, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.