
În perioada 21–31 mai 2025, Centrul Cultural Brazilian UBB (Casa do Brasil), în colaborare cu Ambasada Braziliei la București, Institutul Guimarães Rosa și Centrul de Cultură Urbană – Turnul Croitorilor, organizează, în cadrul Zilelor Clujului, expoziția de artă populară braziliană „Brazilia în legende și vise”, semnată de artista Terezinha Bilia.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 mai 2025, de la ora 18:00, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca. „Publicul este invitat să descopere universul vizual vibrant al artei naive braziliene, într-o selecție de lucrări care îmbină tradiția folclorică și sensibilitatea contemporană”, declară organizatorii.
„Terezinha Bilia locuiește în José do Rio Preto, în statul São Paulo (Brazilia). Încă din copilărie a manifestat un talent artistic deosebit, susținut de familie. Deși a absolvit studii în domeniul filologic, pasiunea pentru artă a însoțit-o permanent, fiind reflectată și în activitatea sa didactică. Din anul 2005, artista s-a dedicat în mod constant picturii, sculpturii și artizanatului, participând la numeroase expoziții, bienale și saloane de artă, unde lucrările sale au fost apreciate și premiate.Lucrarea Povoado em festa (Satul în zi de sărbătoare) marchează începutul carierei sale în stilul Naiv și evocă o atmosferă festivă, cu accente lirice ce pot aminti de universul pictural al lui Chagall”, au adăugat organizatorii.
Pentru detalii suplimentare vă invităm să accesați linkul: https://casadobrasil.centre.ubbcluj.ro/events/ sau evenimentul: https://www.facebook.com/events/2432969450401537
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.