Expoziția „Istorie și Simbol: Loja Masonică sibiană”, găzduită în premieră la UBB  

18 aprilie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, găzduiește în perioada 20 aprilie10 mai 2024, expoziția „Istorie și Simbol: Loja Masonică Sibiană”. Vernisajul evenimentului găzduit în premieră va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 16.00, la UBB Art Hall (Calea Moților, nr. 11, etaj 3, Cluj-Napoca).

Expoziția aduce în prim-plan povestea captivantă a celei dintâi Loji Masonice din Sibiu și își propune să dezvăluie publicului importanța și contribuția acesteia în dezvoltarea culturală și intelectuală a Transilvaniei în secolele XVIII și XIX. Totodată, cu o bogată colecție de obiecte masonice din Muzeul Național Brukenthal, expoziția va oferi o incursiune fascinantă în universul masonic.

Prin intermediul expoziției prezentăm publicului o parte din valoroasa colecție a Muzeului Național Brukenthal, care deține cea mai importantă și bogată colecție masonică din România”, declară organizatorii.

Bazele lojei sibiene active în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost puse de nouă studenți sași, care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis, Dresda, Erlangen, Jena și Tübingen. După ce au revenit la Sibiu, aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea Iluminismului.

Loja sibiană a avut o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale și cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.

Curatorii expoziției sunt dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Raluca Maria Frîncu, iar dr. Lukács József reprezintă UBB în calitate de colaborator.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Marii Loji Naționale din România. Intrarea este liberă.