Expoziția „Primul Război Mondial în miniaturi”, desfășurată la UBB

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Muzeul Alexandru Duma, în colaborare cu elevii clasei a X-a B de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, sub îndrumarea doamnei profesor Oana Nan, organizează expoziția „Primul Război Mondial în miniaturi”.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 3 iunie 2024, de la ora 14:00, la Muzeul Alexandru Duma (Calea Moților, nr. 11, sala 502). Cu ocazia vernisajului, intrarea este liberă.

Miniaturile îi înfățișează pe soldații principalelor forțe combatante în diferite ipostaze, alături de echipamentul militar caracteristic. Astfel, vizitatorii vor putea contempla soldați francezi în uniformele colorate de la începutul războiului deplasându-se spre front în celebrele taxiuri de la Marna, soldați britanici ieșind la atac din tranșee, infanteriști italieni și ruși mărșăluind pe front ori soldați germani pregătiți de luptă. Un loc aparte îl ocupă miniaturile reprezentând trupele austro-ungare, care constituie un complement tridimensional al desenelor lui Alexandru Duma, ce împărtășesc aceeași tematică. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să examineze reproduceri la scară ale unor vase de război, mașini blindate și aparate de zbor ale căror istorii particulare vin în completarea narațiunii principale a Marelui Război”, declară organizatorii expoziției.

Expoziția poate fi vizitată până vineri, 4 octombrie 2024, conform următorului orar: în zilele de luni de la 14:00 la 18:00, iar de marți până vineri între orele 10:00-14:00.