Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Muzeul Alexandru Duma, organizează expoziția „Viața cotidiană în cărți poștale (1914-1918): dincoace și dincolo de Carpați”. Expoziția este realizată în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București și Serviciul Județean Satu Mare al Arhivelor Naționale.
„Considerată de istoricii mijloacelor media drept echivalentul SMS-urilor actuale, cartea poștală a cunoscut o perioadă de glorie de aproximativ cincizeci de ani, care a inclus Primul Război Mondial și s-a sfârșit aproape în același timp cu acesta. Pe parcursul celor patru ani de război, cartea poștală a reprezentat o modalitate curentă de comunicare între cei de pe front și cei rămași acasă. Această expoziție își propune să evidențieze atât diversitatea imagistică a cărților poștale care au circulat pe timp de război în Transilvania și în Regatul României, cât și bogăția de informații ce pot fi deduse din conținutul acestora, în ciuda caracterului prin definiție sintetic al mesajului. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să parcurgă textele unei selecții de cărți poștale în limbile română, maghiară și germană, transcrise în forma lor originară și transpuse în limbaje contemporane.”, declară organizatorii.
Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 decembrie 2024, de la ora 15:00, la Muzeul Alexandru Duma (Calea Moților, nr. 11, etajul 5, sala 502). Expoziția poate fi vizitată în perioada 3 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025, de luni până vineri, între orele 10:00–18:00.
Cu ocazia vernisajului, intrarea este liberă.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.