Expoziție unică de statui realizate în anii 1700, găzduită de Lapidarium UBB

7 ianuarie 2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) deține o colecție unică de piese decorative și sculpturi realizate în secolul al XVIII-lea, care sunt expuse în această perioadă în Lapidarium UBB (str. Em. de Martonne nr. 1).

Cele 24 de statui și fragmente decorative ale colecției au fost realizate între anii 1751–1753 de unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai barocului transilvan, sculptorul Johann Nachtigall, galeria de statui fiind executată la comanda contelui Dénes Bánffy, fiul guvernatorului György Bánffy, pentru a decora curtea de onoare a Castelului Bánffy de la Bonțida.

Majoritatea sculpturilor înfățișează personaje mitologice și ființe cu puteri extraordinare a căror sursă de inspirație a fost lucrarea „Metamorfoze” a poetului roman Ovidiu. Astfel, spațiul lapidariului UBB găzduiește figurile unor zei precum Poseidon, stăpânul mărilor și al cutremurului în mitologia greacă, Demetra, zeița agriculturii sau Kybele, zeiță-mamă de origine anatoliană. Pe lângă aceste figuri fantastice, colecția cuprinde câteva piese ornamentale, cu precădere urne decorate cu volute și motive vegetale.

Prin găzduirea și expunerea acestor piese de patrimoniu, Universitatea Babeș-Bolyai își dorește să creeze un mediu propice pentru conservarea și promovarea moștenirii culturale locale și naționale.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.