Fellowship David Prodan, la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), oferă Fellowship David Prodan pentru încurajarea cercetării în domeniile Științe umaniste și Științe sociale.

Fellowship David Prodan constituie un sprijin pentru persoane din mediul academic și cultural (din Romania și din străinatate), care au realizat lucrări științifice originale.

Fellowship David Prodan constă în:

  1. asigurarea cazării gratuite în camera rezervată în acest scop în Muzeul Memorial David Prodan pentru o perioadă de 1-4 săptămâni;
  2. accesul gratuit la biblioteca documentară din acest imobil;
  3. facilitarea accesului la infrastructura de cercetare specifică;
  4. asigurarea contactelor științifice cu resursa umană din cadrul UBB.

Fellowship David Prodan se acordă pe baza unui proces de selecție a candidaților, organizat de DPCU.

În vederea evaluării, candidații vor trimite la adresa patrimoniu@ubbcluj.ro un dosar cu următoarele documente:

  • scrisoare de intenție privind participarea la concurs, cu descrierea proiectului de cercetare propus a se derula pe durata șederii la Cluj-Napoca (maxim 1.500 de cuvinte);
  • curriculum vitae, activitatea profesională și lista de lucrări;
  • lucrarea științifică reprezentativă pentru domeniile menționate anterior, în format electronic;
  • o recomandare de la conducătorul instituției de afiliere sau de la o personalitate din domeniile menționate.

Calendarul competiției:

  • 10-17 septembrie 2024, depunerea dosarelor;
  • 18-20 septembrie 2024, evaluarea dosarelor;
  • 23 septembrie 2024, afișarea rezultatelor parțiale;
  • 24 septembrie 2024, depunerea contestațiilor;
  • 25 – 26 septembrie 2024, soluționarea contestațiilor;
  • 27 septembrie 2024, afișarea rezultatelor finale.

Beneficiarul are obligația de a susține minimum o conferință publică pe durata stagiului, care se va desfășura în cadrul Muzeului Memorial David Prodan, la o dată stabilită de comun acord între beneficiar, responsabilii muzeului și Comitetul Științific de Acordare a Fellowship David Prodan.

Mai multe detalii despre Regulamentul Fellowship David Prodan (criterii de evaluare și atribuire etc.) puteți consulta în limba română aici , iar în limba engleză aici.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.