Gala Centenar UBB: concert aniversar

Sub egida Anului Centenar al UBB, conducerea universității a organizat, duminică, 3 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, un concert aniversar de gală, susținut de Young Famous Orchestra, condusă de dirijorul Vlad Agachi, care a interpretat Beethoven, Concertul pentru pian și orchestră, op.37, solist, Paul-Andre Bempechat (Harvard University) și Beethoven – Simfonia a V-a, op.67.

La evenimentul găzduit de sala Auditorium Maximum a fost prezentă conducerea universității, prorectori, decani, prodecani, cadre didactice, cercetători și studenți ai instituției, dar și invitați de la universitățile publice din Cluj-Napoca, din țară și străinătate, academicieni, oameni ai Bisericii, diplomați. Concertul a fost unul deosebit, de înaltă ținută artistică, iar audiența a fost încântată de muzica interpretată de tinerii faimoși, conduși de Vlad Agachi, dar și de virtuozitatea pianistului Paul-Andre Bempechat, astfel că, la final, aceștia au fost răsplatiți cu îndelungate ropote de aplauze.

Debutul concertului a fost precedat de un scurt discurs al Rectorului Universității Babeș-Bolyai, Acad.Prof.Dr. Ioan-Aurel Pop, care a evidențiat, astfel, importanța și rostul celebrării acestui centenar:

,,Suntem în fața unei sărbători a spiritului academic și universitar. Exact în urmă cu o sută de ani, la trei noiembrie 1919, în Aula Magna a acestei venerabile universități, care avea deja o vechime de secole, marele umanist, marele clasicist, fondator al arheologiei moderne românești, Vasile Pârvan, rostea faimosul discurs ,,Datoria vieții noastre și ne trasa direcția de urmat pentru eternitate. Alma Mater Napocensis înseamnă mama care ne nutrește cu ambrozia și nectarul cunoașterii de cel mai înalt nivel, o mamă bună pentru toți copiii ei, liberi să învețe în toate limbile tradiționale ale Transilvaniei, română, maghiară, germană, în marile limbi de circulație ale lumii, engleză, franceză și să studieze în armonie toate confesiunile istorice ale regiunii: ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, protestantă. Cu cele 21 de facultăți, cu zecile de institute de cercetare și de creație, cu laboratoare modern dotate, cu ateliere de creație, cu toată zestrea de știință și conștiință a lumii și civilizației contemporane, Universitatea Babeș-Bolyai sau UBB, cum îi zicem noi și studenții, este astăzi cea mai veche, cea mai mare și printre cele mai prestigioase universități din această parte de lume. Cu acest statut, UBB se prezintă lumii drept o comunitate a egalilor, uniți sub semnul învățăturii și educației prețuitori ai tradiției, dar și ai excelenței prezente și viitoare, hotărâți să cultive prosperitatea patriei române în rând cu toate celelalte patrii și în acord cu idealurile europene de pace, de dreptate și de democrație. Deschidem prin urmare celebrarea celor 100 de ani de școală superioară la Cluj, cu muzica, pentru că nu există limbaj mai accesibil tuturor decât cel al notelor și pentru că Beethoven ne vorbește prin armoniile sale tuturor, dincolo de spații și de timpuri. Gaudeamus igitur !”, a afirmat Rectorul

La rândul său, dirijorul Vlad Agachi a ținut să precizeze câteva amănunte legate de centenarul Universității Babeș-Bolyai, dar și de centenarul Beethoven, care va fi sărbătorit anul viitor: ,,Suntem onorați că am fost aleși de Universitatea Babeș-Bolyai pentru a fi parte din acest eveniment extraordinar, Centenarul Universității Românești la Cluj-Napoca. Aș vrea să vă spun că acest centenar este marcat în avanpremieră de centenarul Beethoven, care va fi pe parcursul anului 2020. Tot anul 2020 va fi plin de reprezentațiile muzicii lui, noi începem de pe acum”.

Luni, 4 noiembrie 2019, de la ora 10.00, în Aula Magna a UBB are loc sesiunea solemnă dedicată unui secol de la fondarea primei universități românești la Cluj.