Gala Centenar UBB: sesiunea solemnă

Gala Centenar UBB, care a debutat duminică, 3 noiembrie 2019, de la ora 18.00, printr-un concert aniversar, organizat de conducerea universității cu prilejul a 100 de ani de învățământ românesc la Cluj, a continuat luni, 4 noiembrie 2019, cu o sesiune solemnă.

Astfel, în Aula Magna a UBB, începând cu ora 10.00, au fost, alături de conducerea instituției – rector, prorectori, decani -, cadre didactice, cercetători, studenți și o serie de reprezentanți ai universităților din Cluj-Napoca, din țară și din străinătate, diplomați, oameni ai bisericii, reprezentanți ai autorităților și ai mediului de afaceri.

Ceremonia a debutat prin intonarea imnului de stat al României, interpretat de corurile reunite ale celor patru facultăți de teologie și a urmat o primă serie de alocuțiuni, deschisă de conducerea UBB, Acad.Prof. Ioan-Aurel Pop (rector), Pr.Prof. Ioan Chirilă (președinte al Senatului), Prof. Daniel David (prorector), care au vorbit despre istoria de secole a universității de la Cluj și despre importanța celor 100 de ani de învățământ superior românesc, despre personalitățile care au marcat această perioada, dar și despre prezentul și viitorul UBB.

A urmat un scurt moment muzical oferit de Cvartetul Transilvan A.T.A.C. (Asociația Tinerilor Artisti Clujeni), după care a urmat o serie de mesaje și felicitări din partea oaspeților prezenți la eveniment. În acest sens, au susținut scurte alocuțiuni: E.S. Cord Meier-Klodt – ambasador al R.F. Germania în România (care a transmis și mesajul E.S. Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, care, din anul 2010, este Doctor Honoris Causa al UBB), Î.P.S Andrei Andreicuț – Arhiepiscop și Mitropolit al Clujul, Sălajului și Maramureșului, E.S. Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, P.S. Florentin Crihălmeanu – Episcop al Diacezei Greco-Catolice Unite cu Roma de Cluj-Gherla, Ioan Aurel Cherecheș – prefectul județului Cluj, Pr.Prof.Ștefan Buchiu – vicar eparhial onorific (care a transmis mesajul P.F. Daniel Patriarhul B.O.R.); Emil Boc – primarul municipiului Cluj-Napoca, Ioan Ștefan Groza – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Prof. Cornel Cătoi – rectorul USAMV Cluj-Napoca și președintele Uniunea Universităților Clujene, Wilfried Schareck – rectorul Universității din Rostock (Germania).

Despre noile apariții editoriale dedicate anului centenar al UBB au vorbit în final rectorul UBB, Acad.Prof. Ioan-Aurel Pop, Prof. Ioan Bolovan, prorector UBB și Prof.Dr. Simion Șimon.

Ceremonia s-a încheiat cu ,,Oda bucuriei” interpretată de corurile reunite al facultăților de teologie ale UBB.