Harta propagării riscurilor între instituțiile bancare europene și din SUA – și efectul  sentimentelor investitorilor asupra acesteia: cercetare la UBB

12 aprilie 2022

Conf. univ. Miruna Pochea, de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, alături de dr. Mihai Nițoi (Institutul de Economice Mondială al Academiei Române) au publicat recent un articol despre relația dintre interconectarea bancară și sentimentul investitorilor, arătând, printre altele, că legătura dintre băncile centrale și periferice din zona euro este un canal important de contagiune pentru riscul sistemic.

În cadrul articolului publicat în jurnalul academic Finance Research Letters, cei doi au analizat interconectarea băncilor de tip G-SIB (Global Systemically Important Banks) și O-SII (Other Systemically Important Institutions) din 23 de țări europene și din SUA, folosind indicatori de interconectare (spillover index) și, respectiv, posibila legătură a acestora cu indicele TRMI (Thomson Reuters MarketPsych Index) care descrie percepția subiectivă a investitorilor asupra sectorului financiar.

Rezultatele au confirmat dominanța băncilor americane în ceea ce privește efectul de contagiune, acestea dovedindu-se a fi principalii transmițători de risc sistemic către băncile europene. În direcția opusă însă, analiza interconectării a arătat că băncile americane sunt mai degrabă imune la efectele de propagare a riscului sistemic dinspre sistemul bancar european.

Între băncile europene, autorii au identificat clustere în funcție de gradul de dezvoltare economică și de proximitatea geografică: unul franco-german, altul italian-spaniol, dar și o izolare a băncilor din țările europene emergente – unde instituțiile poloneze au apărut ca o principală sursă de risc sistemic. Aceste rezultate evidențiază efectele puternice de propagare din timpul crizei datoriilor suverane, când băncile italiene și spaniole au fost principalii actori ai turbulențelor de pe piețele financiare.

Nu în ultimul rând, ca urmare a creșterii rolului surselor digitale în procesul de adoptare a deciziilor de investiții, autorii propun o măsură alternativă a riscului sistemic bazată pe sentimentul pieței, pe care o compară cu interconectarea bancară. Indicele de sentiment utilizat, TRMI, colectează informații din știri și rețele sociale electronice privind percepția investitorilor asupra sectorului financiar. Analiza dinamică a indicilor de propagare și sentiment arată faptul că indicele sentimentului financiar TRMI poate fi un indicator adecvat pentru riscul sistemic.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu, vă invităm să accesaţi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612321004219.

 

Citare articol: Mihai Niţoi, Maria Miruna Pochea, The nexus between bank connectedness and investors’ sentiment, Finance Research Letters, Volume 44, 2022, 102432, ISSN 1544-6123, https://doi.org/10.1016/j.frl.2021.102432.