Hermann Oberth – 125 de ani de la naştere

Universitatea Babeş Bolyai sărbătoreste, marţi, 25 iunie 2019, 125 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai faimoşi absolvenţi ai Universităţii din Cluj din perioada interbelică, Hermann Oberth, distins cu titlul Doctor Honoris Causa al UBB în anul 1972.

Născut la Sibiu în data de 25 iunie 1894, Hermann  Oberth s-a remarcat încă din liceu prin pasiunea pentru aparatele de zbor în general şi pentru rachete în mod special. După studii de medicină la München, Hermann  Oberth a decis să urmeze cursuri de matematică şi fizică de la universităţile din München, Göttingen  şi Heidelberg.

În primăvara anului 1922 avea pregătit manuscrisul cărţii sale Racheta spre spaţiile planetarepe care a prezentat-o ca disertaţie la Universitatea din Heidelberg, însă, în ciuda aprecierilor primite din  partea specialiştilor în fizică şi astronomie, nu a reuşit să obţină acceptarea materialului prezentat ca lucrare de licenţă şi nici publicarea acestuia de către edituri.

Întors în ţară, a cerut Facultăţii de Stiinţe a Universităţii din Cluj recunoașterea studiilor din Germania, cererea fiind aprobată în data de 10 octombrie 1922.

Publicarea lucrării “Die Rakete zu den Planetenräumen“ la editura Oldenbourg și traducerea ei în limba engleză (1956) îi aduc lui Hermann Oberth faima mondială.

Pe baza diplomei obtinute la Universitatea din Cluj, Hermann Oberth a predat matematică şi fizică la liceul din Mediaş până în anul 1938, a ocupat un un post de cercetare la Institutul Politehnic din Viena, iar din anul 1940 – la cel din Dresda, lucrând ulterior, în diferite locaţii din Gemania, la perfecţionarea pompelor de combustibil pentru rachete.

În anul 1955, la invitația discipolului său, Wernher von Braun, Hermann Oberth începe să colaboreze la programul spaţial american, meritele sale fiind recunoscute de foruri ştiinţifice din întreaga lume, care l-au ales membru de onoare și i-au conferit înalte distincţii.