Impactul schimbărilor climatice asupra culturilor agricole, subiect de cercetare la UBB

Cercetătorul Adrian Piticar, afiliat Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a publicat recent un articol în prestigiosul jurnal academic International Journal of Biometeorology, articol ce a investigat impactul schimbărilor climatice asupra culturilor agricole (https://doi.org/10.1007/s00484-019-01681-6).

Articolul publicat în revista International Journal of Biometeorology investighează schimbările produse într-un set de 12 indici relevanți din punct de vedere termic pentru activitățile agricole de-a lungul unei perioade de 56 ani (1961 – 2016) în regiunea centrală a statului Chile.

Temperatura aerului este un factor esenţial ce controlează rata de dezvoltare a plantelor şi culturilor agricole. Anumite extreme ale acesteia pot fi un factor restrictiv, încetinind creşterea şi cauzând leziuni sau chiar moartea plantelor, rezultând recolte slabe.

Printre indicii analizați în studiul de față sunt indicii de stres termic. Aceștia sunt foarte utili deoarece furnizează informaţii importante despre impactul condiţiilor climatice asupra culturilor agricole.

Principalele rezultate au indicat că, din punct de vedere al indicilor de stres termic, condiţiile s-au înrăutăţit semnificativ, în cea mai mare parte a arealului studiat, pentru culturile sensibile la temperaturi mai ridicate de 25 °C şi pentru cele sensibile la temperaturi mai mari de 30 °C.

Investigaţiile asupra înghețului au arătat că prima zi cu îngheţ s-a produs din ce în ce mai târziu, iar ultima zi cu îngheţ din ce în ce mai devreme în jumătatea nordică a regiunii analizate, determinând scurtarea perioadei cu îngheţ și scăderea numărului de zile în care acesta se produce. În jumătatea sudică a arealului studiat s-au identificat schimbări semnificative numai din punct de vedere al numărului de zile cu îngheț.

Studiul de față a indicat că regiunea centrală a statului Chile a suferit schimbări majore din punct de vedere al extremelor termice relevante pentru plante și culturile agricole. Rezultatele acestei cercetări pot fi utile la dezvoltarea strategiilor de adaptare a culturilor agricole la schimbările climatice.