Inaugurarea unei încăperi muzeu în cinstea academicianului Alexandru Borza

În contextul sărbătorii centenarului, la data de 28 iulie 2018, în satul Borzești, comuna Iara, a fost comemorată amintirea marelui academician și participant la Unirea de la Alba Iulia 1918, Alexandru Borza, fondatorul Grădinii botanice din Cluj-Napoca.

La sărbătoarea de comemorare au fost prezenți nepoți ai marelui academician și profesor, precum și actuali şi foști angajați ai Grădinii botanice din Cluj-Napoca. Sărbătoarea a debutat cu o slujbă de Tedeum la biserica din sat, urmată de dezvelirea unei plăci comemorative, prin contribuția Grădinii botanice și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cinstea lui Ignat Borza și a fiului său Alexandru Borza.

De asemenea, cercetătorii Grădinii botanice CS II Dr. Alexandra Şuteu şi Conf. Dr. Mihai Puşcaş, alături de nepoata savantului, Prof. Dr. Maria Ţenchea,  au ținut scurte cuvântări în care au fost punctate aspecte ale vieţii și activităţii academicianului Alexandru Borza, despre implicarea sa în înfăptuirea unirii de la 1918, precum și despre devotamentul cu care a înființat Grădina botanică clujeană, care, începând cu anul 1990, îi poartă numele.

Cu această ocazie s-au selectat documente existente în arhiva Grădinii şi a familiei Borza, pe baza cărora a fost inaugurată, tot cu contribuţia Grădinii botanice şi a Universităţii Babeş-Bolyai, o încăpere muzeu, în cinstea marelui Alexandru Borza, în casa fostei învățătoare din sat, doamna Damian Terezia (n. Simonetti).