
Proiectul POCU/380/6/13/124146 – Cercetare doctorală și postdoctorală de calitate, inovativă şi relevantă pentru piața muncii, al cărui beneficiar este Universitatea Babeș-Bolyai, se încheie la data de 23 mai 2022, echipa de management și implementare desfășurându-și activitatea în cadrul Facultății de Studii Europene.
Proiectul a avut ca scop creșterea angajabilității doctoranzilor și postdoctoranzilor din cadrul Univestității Babeș-Bolyai, cu prioritate pe cei din domeniul uman, prin organizarea și derularea unor programe antreprenoriale personalizate, furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională și formarea de competențe transversale în corelatie cu necesitățile pieței muncii și prin sprijin pentru valorificarea rezultatelor cercetării (stagii, conferințe, publicare).
Durata proiectului a fost de 36 luni (24 mai 2019 – 23 mai 2022) iar grupul țintă a fost alcătuit din 110 doctoranzi și cercetători postdoctoranzi de la școlile doctorale din cadrul UBB: Drept, Paradigma europeană, Relații internaționale și studii de securitate, Teatru și Film, Istorie. Civilizație. Cultură și Studii de populație și istoria minorităților, care și-au înscris lucrările de cercetare într-un domeniu de specializare inteligentă, prevăzut în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (Bioeconomie, TIC, spațiu și securitate, Energie, mediu și schimbări climatice, Econanotehnologii și materiale avansate și Sănătate).
Grupul țintă a fost format din trei serii succesive și a beneficiat de implicarea într-un program de formare pentru antreprenoriat, de 12 luni consecutive, cu o componentă teoretică și una practică, șapte cursuri de compentețe transversale, consiliere pentru carieră, forumuri de discuții pe tematici de accesibilizare a cercetării pentru piața muncii, încurajarea valorificării rezultatelor cercetării prin preluarea taxelor de participare la conferințe și a taxelor de publicare.
În vederea îmbunătățirii accesului studenților/absolvenților CES – cu deficiențe de vedere la programe doctorale și postuniversitare și/sau piața muncii, au fost derulate acțiuni cu tematici de inovare socială precum: accesibilizarea conținutului pentru persoane cu dizabilități/deficiențe de vedere, informarea/sensibilizarea grupului țintă cu privire la economia socială, responsabilitatea socială și ocuparea incluzivă, promovarea, respectarea și garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
De asemenea, în cadrul proiectului s-au derulat concursuri cu premii care au oferit posibilitatea doctoranzilor și cercetărorilor postdoctorat să își înscrie planurile de afaceri elaborate în cadrul programului de antreprenoriat la competiția cu premii individuale dar și la competiția pentru premii pe echipe, „De la cercetare la antreprenoriat”.
Proiectul POCU/380/6/13/124146 – Cercetare doctorală și postdoctorală de calitate, inovativă şi relevantă pentru piața muncii este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.