
22 mai 2025
Cercul de Poezie Nordică DiktLek, din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează invită marți, 27 mai 2025, de la ora 19.00, pe platforma Zoom, o întâlnire literară specială.
Invitata acestei ediții este Hege Susanne Bergan (n. 1981, Oslo), poetă și traducătoare norvegiană, autoare a trei volume de poezii și a unei recente colecții de nuvele. Aceasta va susține prelegerea „Et skudd fra Levepistolen” (Un glonț din Pistolul vieții), inspirată de volumul său poetic Levepistolen, care explorează etapele dezvoltării unui copil și legătura complexă dintre mamă și fiu, cu accente profunde asupra responsabilității materne.
Hege Susanne Bergan este, de asemenea, cunoscută pentru traducerile sale din literatura rusă contemporană, printre autorii traduși numărându-se Ljudmila Petrusjevskaja, Svetlana Aleksijevici și Vladimir Sorokin. Pentru activitatea sa de traducere, a fost distinsă, în 2015, cu prestigiosul Premiu al criticilor literari norvegieni (Kritikerprisen).
Evenimentul va include și un atelier de traducere, moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice. Aceștia, alături de ceilalți participanți, vor traduce poezii din volumul Levepistolen, selecții ce vor fi ulterior publicate în rubrica DiktLek a revistei Echinox. Evenimentul se va desfășura în limba norvegiană, iar participarea este gratuită.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.