Invitație la conferința de presă – DREAM

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie/Institutul de Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vă invită la conferința de presă organizată cu ocazia începerii sesiunilor de terapie asistată de roboții inteligenți dezvoltați în cadrul proiectului de cercetare DREAM programate pentru copiii cu autism.

Conferința de presă va avea loc la sediul Departamentului, str. Republicii nr. 37, Clădirea AVALON, joi, 16 februarie 2017, de la ora 09:00, cu participarea echipei din România și a colaboratorilor internaționali implicați în proiect.

Proiectul de ROBOterapie DREAM [Development of Robot-Enhanced therapy for children with AutisM spectrum disorders] are ca scop dezvoltarea inovativă a unor roboţi inteligenţi și autonomi utilizabili în diagnosticul şi terapia copiilor cu tulburare de spectru autist. Proiectul este un grant finanţat prin programul FP7 al Comisiei Europene și se desfăşoară prin colaborarea unor echipe de cercetători, psihologi, informaticieni și ingineri din Belgia, Franța, Marea Britanie, România și Suedia. Activităţile clinice din proiect sunt derulate în Romania, în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie/Institutul de Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).

Scopul ședințelor de terapie asistată de roboți este antrenarea abilităților de imitație, atenție împărtășită, joc și așteptarea rândului la copiii cu un diagnostic de tulburare de spectru autist, cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani. În această etapă a proiectului de cercetare ne propunem să testăm comparativ cu tratamentul clasic în autism eficiența robotului Nao în dezvoltarea unor abilități cheie în dezvoltarea copilului. Inovația proiectului constă în dezvoltarea unor roboți inteligenți, cu un grad ridicat de autonomie, care răspund mai exact nevoilor de tratament ale copiilor.

Prof. univ. dr. Daniel David, directorul grupului român din  cadrul proiectului DREAM.
Vă așteptăm joi, 16 februarie 2017, de la ora 09:00, la sediului Departamentului, de pe str. Republicii nr. 37, Clădirea AVALON.