Invitație la UBB – Testul unei Generații

– Mesajul rectorului Universității Babeș-Bolyai pentru viitorii candidați la Admitere –

 

Dragi elevi și absolvenți ai programelor de licență/master,

Absolvirea liceului sau obținerea licenței/titlului de master vine într-un moment complicat pentru întreaga planetă, moment determinat de pandemia COVID-19.

Într-un astfel de moment, când pandemia închide societăți întregi și alterează balanța știută dintre viață/moarte, unii dintre noi devin stresați și debusolați, rămânând împietriți în prezent, fără să aibă motivația sau  curajul de a-și mai gândi și construi viitorul.

În aceste vremuri vreau să vă fim alături, astfel încât pandemia să nu vă afecteze major parcursul de viață. Și o putem face cel mai bine ajutându-vă să înțelegeți că, în ciuda a ceea ce învățăm în psihologia de simț comun, psihologia științifică ne arată că nu evenimentele de viață ne influențează răspunsurile psihologice (emoționale/comportamentale), ci modul în care noi ne raportăm la ele. Așadar, nu pandemia ne încremenește în prezent, ci modul în care o gândim. Când nu putem schimba evenimentul (sau chiar când putem face această modificare), să învățăm că putem schimba mereu modul nostru de raportare la el și astfel să devenim stăpânii propriilor răspunsuri psihologice.

Vă încurajez așadar să gândiți (1) flexibil, nu rigid/absolutist (ex. Ar fi de dorit să nu existe pandemia și consecințele acesteia, dar niciunde nu scrie că dorința noastră trebuie să devină obligatoriu realitate!), (2) non-catastrofic (ex. E rău, poate extrem de rău, dar nu e cel mai mare rău posibil!), (3) cu toleranță la frustare (ex. Este neplăcut și poate foarte greu de tolerat, dar nu de netolerat!) și (4) cu acceptare (ex. Acceptăm existența situației, nu valoarea ei). Această atitudine rațională va genera emoții sănătoase și comportamente adaptative care, ajutându-vă în prezent să faceți față pericolului, vă permit și să gândiți asupra viitorului. Nu înseamnă că o să fiți calmi, relaxați sau că o să aveți emoții pozitive. Veți avea adesea emoții negative, dar sănătoase, așa cum este normal atunci când vă confruntați cu pericole. Altfel spus, veți fi îngrijorați, triști și/sau nemulțumiți – ceea ce vă ajută să confruntați pericolul -, dar nu panicați/anxioși, deprimați și/sau agresivi/furioși. Dacă în acest context încercați să vă și ridicați la nivelul renumelui de ”generație digitală” folosind tehnologia pentru a face față provocărilor și a vedea incertitudinile ca oportunități, nu doar ca pericole, atunci adaptarea va fi și mai bună, aducând în ecuație și o doză de optimism/emoții pozitive!

Așadar, nu lăsați evenimentul să vă blocheze parcursul de viață! Fiți raționali, inovativi și creativi! (Being rational is cool!). Absolviți liceul și parcurgeți examenele naționale! Obțineți-vă licența/titlul de master pentru a nu amâna intrarea în viața profesională. Nu-i o problemă dacă decideți să nu o faceți acum, ci mai încolo; dar trebuie să fie o decizie rațională și ghidată de valorile/nevoile voastre, nu o reacție defensivă!

Cei care însă decideți să încheiați acum ciclurile de studiu și să continuați studiile sunteți așteptați cu drag și respect în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Ne-ar onora să ne considerați prima opțiune, în condițiile în care există și alte oportunități valoroase în țară, și cu atât mai mult în străinătate. UBB este cea mai mare universitate a țării, cu o tradiție academică veche, începând din 1581. În ultimii patru ani a ocupat prima poziție în țară în Metarankingul Universitar (reunind cele mai importante clasamente internaționale ale universităților – https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metarankingul_Universitar_2019.pdf) și a fost recent acceptată în GUILD – organizația unora din cele mai valoroase universități „world-class” din Europa -, ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est (https://www.the-guild.eu/news/2020/press-release_ubb_guild_22042020.pdf). Avem o ofertă academică comprehensivă – de la arte și științe umaniste la științe sociale, ale vieții și naturii, până la inginerie și tehnologie – și un profil multicultural cu trei limbi oficiale de studiu (română, maghiară, germană), alături de un profil academic international marcant (https://www.ubbcluj.ro/files/UBB_Goes_international.pdf). Așteptăm absolvenți din țară și din străinătate. Pe absolvenții de liceu îi așteptăm să se înscrie la programele de licență, pe absolvenții de licență la programele de master, iar pe absolvenții de master la programele doctorale; de asemenea, sunt bineveniți în programele UBB nu doar proaspeții absolvenți, ci și cei care doresc să se reorienteze în carieră. Am gândit procesul de admitere pentru voi, “generația digitală”, iar în cursul procesului, ținând cont de natura inedită a admiterii, puteți apela, dacă aveți nevoie, la consiliere în carieră oferită de specialiștii noștri. Dacă veți alege UBB, noi suntem aici și vă așteptăm să contribuim împreună la actul generării cunoașterii pentru a deveni în acest proces buni specialiști, cu oportunități în țară și în străinătate, intelectuali și buni cetățeni!

Pentru informații complete privind programele și modalitatea de admitere la UBB vă invit să accesați https://admitere.ubbcluj.ro/ro/, iar pentru consiliere în carieră puteți accesa http://ccarma.centre.ubbcluj.ro/ sau https://www.facebook.com/ConsiliereStudentExpert/.

 

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. Daniel David

Rectorul UBB

Website UBB: http://www.ubbcluj.ro