Istoria industrială și redefinirea Reșiței, dezbătute într-o conferință științifică internațională

            Universitatea Babeş-Bolyai şi „Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, în colaborare cu Muzeul Banatului Montan Reșița și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, organizează conferinţa ştiinţifică internațională „După coșmarul industrial: experiențe, amintiri și așteptări ale (dez-) industrializării în Europa de Sud-Est din perspectivă comparativă”.

Evenimentul va fi organizat în perioada 12-13 iulie 2018. Deschiderea oficială va avea loc joi, 12 iulie, la ora 9.00, în sala de conferințe a Primăriei Reșița, iar lucrările se vor desfășura pe parcursul zilelor de 12 și 13 iulie în aceeași locație.

Obiectivul principal al manifestării este punerea în circuitul ştiinţific a istoriei industriale a zonei şi a oraşului Reşiţa, precum şi a modului în care se poate redefini aceasta în epoca globalizării. Conferința își propune radiografierea contextului actual de cercetare cu privire la dezindustrializare și la percepțiile acesteia în Europa de Sud-Est. Pe de o parte, tema de cercetare ar trebui contextualizată din punct de vedere istoric, pe de altă parte, urmărindu-se cercetarea vechilor fenomene ale dezindustrializării. Totodată, va fi abordată discuția unei comparații geografice, întrucât fără aceasta nu ar fi existat specificitatea experienței post-socialiste.

Inițiatorii proiectului, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității Babeș-Bolyai și prof. univ. dr. Ulf Brunnbauer, directorul științific al „Leibnitz Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, precum și participanții, cercetători din Germania, Italia, Serbia, Grecia și România, cu rezultate recunoscute în domeniu, asigură un înalt nivel ştiinţific evenimentului.

Conferința este organizată cu susținerea  Primăriei oraşului Reşiţa.