Medalie de aur și de bronz pentru studenții UBB la competiția internațională de studii de caz din Madrid

28 februarie 2024

În perioada 18-23 februarie 2024 a avut loc competiția internațională de studii de caz organizată de IE Business School din Madrid, Spania, constând din două probe de concurs separate, o probă care s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, respectiv una de 24 de ore.

Echipa formată din studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB a reușit o performanță unică la această întrecere, fiind singura echipă care s-a calificat în finala ambelor probe, clasându-se pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul primei probe, respectiv obținând locul trei în cadrul celei de-a doua probe a competiției.

Echipa a fost alcătuită din studenții Antal András (Finanțe și bănci, anul 3), Bugár Anna (Finanțe și bănci, anul 3), Kovács Kata (Finanțe și bănci, anul 3), respectiv Tófalvi Krisztián (Informatică economică, anul 2). Studenții au fost însoțiți la concurs de prof. univ. dr. Szász Levente, coordonatorul echipei, fiind pregătiți în colaborare cu lect. univ. dr. Rácz Béla-Gergely și conf. univ. dr. Györfy Lehel.

În cadrul primei probe a competiției echipele participante au avut sarcina să dezvolte o strategie pe termen scurt și pe termen lung pentru compania Sushita, o rețea de restaurante din Spania, iar cea de a doua probă a constat în elaborarea unui plan strategic pentru grupul hotelier Radisson în scopul expansiunii acestuia în regiunea asiatică.

Echipa clujeană a concurat cu universități din SUA, Germania și Mexic în cadrul preliminariilor din prima rundă, calificându-se în finala competiției unde a reușit să se urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, devansând gazdele de la IE Business School (Spania), respectiv echipa studențească de la Frankfurt School of Finance & Management (Germania).

Această probă a fost urmată de o rundă în care echipele au avut la dispoziție doar 24 de ore pentru elaborarea soluțiilor, iar echipa clujeană a demonstrat din nou o performanță solidă, câștigând grupa prelimară în fața unor echipe studențești din Spania și din Mexic, obținând în final locul trei al competiției. Această probă a fost câștigată de BI Norwegian Business School (Norvegia), locul doi fiind obținut de studenții de la University of Southern California, Marshall School of Business (SUA).

În legătură cu această performanță remarcabilă, profesorul Szász Levente, prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, coordonatorul echipei, a remarcat: „De fiecare dată când participăm la astfel de competiții prestigioase la nivel internațional, este îmbucurător să constatăm faptul că nivelul calitativ al actului educațional din cadrul UBB permite studenților noștri să concureze de la egal la egal cu echipe studențești reprezentând universități globale de top, și chiar reușim din când în când să ne clasăm pe podiumul acestor întreceri. De această dată organizatorii din Spania au remarcat faptul că UBB a fost singura universitate care a avut o performanță constantă, reușind să se claseze pe podium în cadrul ambelor probe ale concursului. Această performanță consistentă e cu atât mai remarcabilă, cu cât performanța echipelor studențești este jurizată de câte un panel alcătuit din reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic global”.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.