Mesajul rectorului UBB cu ocazia Zilei Educației

Oamenii nu au nevoie de educație, ci de educație bună! O educație prost făcută este un pericol personal și social. Dacă educația nu este bună, mai bine să mizăm pe simțul comun, pe bunul simț.

Când am preluat, în vara acestui an, președinția consiliului științific al Unității de Cercetare în Educație (fostul Institut de Științe ale Educației), am spus că eu cred că o educație bună astăzi este educația bazată pe dovezi științifice/validată științific (evidence-based/research-based education), care valorizează echilibrat și interacționist (1) practicile educaționale validate științific, (2) profilul psihologic (valori/nevoie/interese etc.) al celor care caută educația și (3) expertiza derivată din experiența educatorului, în contextul unei relații strânse cu toți actorii domeniului (elevi/studenți, părinți, societate). Unitatea/Institutul trebuie să se angajeze în această schimbare de paradigmă în România, o țară în care, din păcate, toată lumea se pricepe la educație, minimizând știința psihoeducațională și uitând adesea experții din peisaj.

Să construim așadar în țară o educație bazată pe dovezi științifice și să ne amintim că numai o astfel de educație este cu adevărat calea regală spre succesul personal și social!

La mulți ani!

 

Rectorul UBB

prof. univ. dr. Daniel David