Noi rezultate asupra rolului paraziților în evoluția sistemelor sociale, descoperite de cercetătorii UBB

Membrii Departamentelor de Biologie și Ecologie ale Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș–Bolyai au finalizat recent un studiu cu privire la rolul paraziților în evoluția sistemelor sociale, rezultatele fiind publicate în revista Scientific Reports (https://www.nature.com/articles/srep46323).

În urma realizării acestei cercetări a rezultat primul articol științific care evidențiază rolul probabil al paraziților în formarea coloniilor complexe de furnici, cu mai multe regine.

Echipa de cercetare clujeană a descoperit că unele ciuperci parazite sunt capabile să modifice precizia recunoașterii rudelor, probabil alterând capacitatea de a detecta mirosurile specifice coloniei, facilitând astfel pătrunderea reginelor străine și a paraziților. Acest fenomen poate genera astfel o diversitate genetică mai însemnată față de coloniile cu o singură regină. Totodată, potrivit cercetătorilor clujeni, prezența unei ciuperci parazite specifice și Câmpiei Transilvaniei (Rickia wasmannii) determină reducerea considerabilă a agresivității furnicilor parazitate față de străini.

În realizarea cercetărilor, echipa ştiinţifică a UBB, condusă de conf. univ. dr. Markó Balint, prorector al UBB, a colaborat cu cercetători polonezi, italieni și francezi şi a utilizat metodele de cercetare complexe ale ecologiei comportamentale și biologiei moleculare.

Societate manipulata