Performanțe remarcabile pentru Școala academică de arte și științe umaniste a UBB în clasamentul Times Higher Education

Școala academică de arte și științe umaniste de la UBB își menține și în 2021 prima poziție în țară și poziția 401-500 la nivel internațional, conform clasamentului Times Higher Education (THE), dat publicității miercuri, 3 noiembrie 2021.

UBB are un nucleu puternic de „arts & humanities” – cu vizibilitate și impact național și internațional, prin Platforma Umanistă propusă în 2020 devenind și principala voce publică pentru domeniu la nivel național, – iar acest rezultat confirmă acest lucru. Această performanță vine după celelalte foarte bune ale UBB în cadrul tuturor Școlilor academice/de știință pe care le are, unde ocupă în țară adesea prima poziție (iar când nu este chiar pe prima poziție se află pe podium). Nu în ultimul rând, mă bucur să văd acest rezult astăzi, când sărbătorim Ziua UBB, sub deviza „Datoria vieții noastre”, în contextul valorilor noastre de Tradiție și Excelență”, arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este un clasament care ia în analiza universităților criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

***

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.