Poluarea apei și a aerului, precum si resursele limitate de apă – printre problemele abordate în cadrul unui proiect implementat de UBB

22 decembrie 2023

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează proiectul de cercetare cu titlul Membrane interactive dinamice – către selecția adaptativă a funcțiilor (EVOLUTION), încercând să găsească soluții pentru probleme stringente ale societății.

Obiectivele proiectului coordonat de dr. Mihail-Dumitru Bărboiu, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a UBB vizează fabricarea de membrane permeabile pentru separarea gazelor și purificarea apei prin membrane ultraselective conținând noi canale artificiale de apă. Acestea răspund la probleme stringente cu care se confruntă societatea actuală, precum: poluarea aerului prin emisii de dioxid de carbon, poluarea apelor ca urmare a activităților agricole și industriale și, nu în ultimul rând, resursele limitate de apă potabilă. Astfel, atingerea obiectivelor proiectului va permite fabricarea de prototipuri de membrane utilizabile pentru captarea directă a dioxidului de carbon din atmosferă, purificarea apelor industriale și desalinizarea apei de mare.

Abordarea originală adusă de proiectul EVOLUTION constă în utilizarea principiilor chimiei supramoleculare, biomimetice naturale pentru dezvoltarea de membrane interactive, adaptative și receptive la stimuli, capabile să își selecteze funcția.

De asemenea, implementarea acestui proiect va conduce la formarea unui nucleu de cercetători, implicând masteranzi si doctoranzi, capabili să abordeze tematici complexe interdisciplinare și va contribui nu doar la dezvoltarea resursei umane înalt calificate, dar şi la creșterea vizibilității internaționale a UBB, având toate premisele de a se dezvolta spre aplicații industriale.

„Proiectul EVOLUTION, prin tematica abordată și infrastructura dezvoltată, creează la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai un pol de excelență în cercetarea științifică orientată spre dezvoltarea de soluții în domenii de extremă actualitate și cu implicații directe în rezolvarea unor probleme de mediu importante, contribuind astfel la creșterea calității vieții”, afirmă prof. univ. dr. Gabriela Nemeş, Decanul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB.

Universitatea Babeș-Bolyai implementează, în urma unei competiţii derulate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, Componenta 9: Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Iniţiativa 8: „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare”, un număr de 11 proiecte de cercetare. Fiecare din aceste proiecte este finanţat cu aproximativ 1,4 milione de euro, pe o perioadă de 3 ani.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.