Poziția conducerii UBB față de solicitările grupului “Studenți clujeni pentru Palestina”

Update – 4 iunie 2024

Ca urmare a unor adrese suplimentare din partea grupului „Studenți clujeni pentru Palestina” și ale unor membri ai comunității UBB, adrese pe care le-am analizat atent, prin raportare la bunele practici și reglementările existente, inclusiv la contextul național și internațional, poziția Universității rămâne cea afirmată în data de 27.05.2024 (vezi mai jos).

Vă asigurăm totodată că măsurile convenite la întâlnirea din 27.05.2024 sunt în curs de implementare.

Nu vom interfera cu dreptul unor membri ai comunității noastre de a se exprima liber si public, lucru care trebuie făcut însă cu respectarea opiniilor diferite ale altor membri și fără a afecta funcționarea academică, amintindu-ne regula fundamentală că în Universitate nu se face politică, ci se studiază politica! Ridicându-se la aceste standarde, acțiunea de protest a fost gestionată până în prezent de organizatori și de personalul Universității în acest cadru care îmbină adecvat libertatea și responsabilitate academică.

***

 

27 mai 2023

Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-a întâlnit luni, 27 mai 2024, cu reprezentanții grupului „Studenți clujeni pentru Palestina”, luând act de solicitățile acestora.

Universitatea Babeș-Bolyai se pronunță ferm pentru pace și rezolvarea diferendelor prin mijloace pașnice în orice context, iar în calitate de instituție academică de prestigiu nu face politică, fără a altera în vreun fel dreptul individual al membrilor comunității sale de a avea și de a-și exprima opțiunile, atât timp cât acestea nu interferează cu actul academic și cadrul legal.

În acest context, în urma întâlnirii cu reprezentanții grupului „Studenți clujeni pentru Palestina”, conducerea UBB a formulat o poziție oficială în privința următoarelor aspecte:

  1. Transparentizarea colaborărilor internaționale

Toate parteneriatele strategice ale UBB sunt anunțate public și pot fi regăsite pe siteul propriu, în istoricul comunicatelor și informărilor UBB. Este adevărat că UBB are o mulțime de alte colaborări cu companii sau alte instituții academice sau neacademice, unele stabilite direct la nivelul celor 22 de facultăți (sau chiar la nivelul unor departamente). Toate colaborările de acest tip aflate în vigoare vor fi sintetizate în următoarele două săptămâni și făcute publice pe site-ul UBB.

UBB este implicată atent, prin organizațiile internaționale din care face parte – EUTOPIA și GUILD – în dezbaterile care vor duce, la nivelul Comisiei Europene, la măsuri clare asupra situației de “dual-use” a rezultatelor academice – conform WHO “Dual-use research of concern (DURC) describes research that is intended to provide a clear benefit, but which could easily be misapplied to do harm”.

  1. Sprijin pentru cadre academice și studenți

UBB va susține în limita legii și a posibilităților proprii și/sau puse la dipoziție de autorități orice cadru academic/student cu statut de refugiat în România. Universitatea noastră susține eventuale demersuri derulate pe lângă autoritățile competente în vederea identificării unor facilități ce pot fi reglementate (ex. locuri bugetate în universități etc.).

  1. Întreruperea colaborărilor cu anumite entități

UBB monitorizează constant și va întrerupe colaborările cu acele entități sancționate de statul roman și/sau de Comisia Europeană. În absența unor astfel de măsuri adoptate de autoritățile competente, adoptarea în mod unilateral a unora dintre măsurile solicitate de protestatari (ex. excluderea unor entități din procedurile de achiziție publică, rezilierea unor contracte deja semnate etc.) ar situa Universitatea în afara cadrului legal.

  1. Măsuri antidiscriminare pe bază de rasă și religie

UBB are probabil primul (și posibil printre puținele) Ghid antidiscriminare între instituțiile academice din România, unde apare explicit interzicerea discriminării pe bază de rasă și religie.

  1. Evaluarea răspunsului altor universități și întreruperea colaborării cu cele care au avut răspunsuri problematice

UBB nu are mecanismele necesare pentru a analiza adecvat decizile interne ale altor universități unde au avut loc proteste similare ale studenților.