Poziția UBB față de unele solicitări formale adresate UBB și unele discuții publice despre creșterea tarifelor în Complexul Sportiv Universitar „Prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu” al UBB

13 octombrie 2023

 

Complexul Sportiv Universitar „Prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu este un parc public, ci un complex universitar de tip campus academic, unde își desfășoară activitățile academice mii de studenți UBB ai Facultății de Educație Fizică și Sport și alte câteva mii de studenți din celelalte facultăți din UBB ale căror ore de educație fizică sunt organizate în acest spațiu. În plus, ținând cont de istoria și de prezentul academic, precum și de solidaritatea mediului academic clujean, UBB a deschis acest complex pentru recreere gratuită către toți studenții și toate cadrele didactice și de cercetare din universitățile publice din Cluj-Napoca. La aceasta se adaugă 50% reducere pentru orice student sau elev. Așadar, la o populație potențială de aproape 100.000 de oameni, mulți venind cu mașinile personale, parcul universitar este deja suprasolicitat.

Cu toate acestea, pentru a arăta deschiderea și mai largă către comunitate, la un preț de cinci (5) lei, intrarea în Complexul Sportiv Universitar „Prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu” al UBB este posibilă pentru oricine. Creșterea recentă a prețului la cinci (5) lei a fost justificată de creșterea prețurilor cu impact asupra întreținerii complexului sportiv, în plus, în această sumă intrând de acum și utilizarea pistei de atletism.

Trebuie înțeles clar că această deschidere a UBB către comunitate are și unele consecințe negative, actul educațional având uneori de suferit prin interferențe ale “vizitatorilor”, în unele cazuri ajungându-se chiar la situații grave (ex. hărțuirea studenților, personalului academic etc.). Dar, fideli angajamentului nostru că zona academică trebuie pusă în relație cu interesele și cerințele comunitare, încercăm în continuare să păstrăm un echilibru între cele două componente, venind cu o asigurare mai bună a securității.

Urmărind cu responsabilitate și deschidere interesul public, rectorul UBB a planificat încă din anul 2020 deschiderea pentru publicul larg a unei părți a parcului dinspre râul Someș, cu condiția amenajării de către Primăria Cluj-Napoca și a zonei Someșului pentru agrement. Condițiile pandemiei au amânat acest demers, iar apoi acesta a fost integrat cu un altul care urmărește pe lângă funcția de recreere și una de educație prin organizarea, în zona respectivă, a unui context istoric dedicat eroilor români aviatori (cu sprijinul potențial al Ministerului Apărării Naționale), cu impact și asupra sensibilizării tinerilor față de tehnologie. Deschiderea acestei zone ar trebui să aibă loc din primăvara-vara anului 2024, în paralel existând discuții cu primăria pentru a stabili statutul juridic și administrativ (inclusiv de întreținere) al acestui segment.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.