Prelegerea „Manuscrise ebraice și latine ale dialogului pseudo-aristotelic Cartea mărului”, la UBB

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca continuă joi, 22 mai 2025, de la ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere intitulată „Manuscrise ebraice și latine ale dialogului pseudo-aristotelic Cartea mărului”, susținută de dr. Ioana Curuț, cercetător științific gradul III în cadrul Institutului STAR-UBB.

Prelegerea propune o incursiune în două dintre versiunile medievale ale dialogului pseudo-aristotelic Cartea măruluiSefer ha-tapuaḥ (în limba ebraică) și Liber de pomo (în limba latină) – analizate din perspectiva tradițiilor manuscrise corespunzătoare. Se va acorda o atenție specială modului în care scribii și cititorii medievali, evrei sau creștini, au contribuit la transmiterea și reinterpretarea acestui text, intervenind în manuscrise la nivelul titlului, al gloselor marginale sau în chiar în corpul textului.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Acesta permite dialogul dintre discipline și angajează comunitatea academică într-o reflecție asupra întrebărilor universale legate de cunoaștere. Programul reia spiritul universităților medievale, în care întrebările „quodlibetale” – despre orice, pentru fiecare – erau punctul central al unei comunități de studiu.

Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. psih. Daniel David, profesor al Universității Babeș-Bolyai și Ministru al Educației, acest program de conferințe are loc săptămânal, în timpul anului academic. Prelegerile sunt susținute de cadre didactice ale UBB sau de invitați din afara universității și sunt transmise într-un format hibrid – cu participare fizică și transmisie online – pe canalul de YouTube Studium Generale și pe pagina de Facebook a Universității Babeș-Bolyai (facebook.com/UnivBabesBolyai).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.