Premiul „Nicolae Mărgineanu” al Asociației Psihologilor din România a fost conferit profesorului UBB Aurora Szentagotai

Prof. univ. dr. Aurora Szentagotai din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a obținut premiul „Nicolae Mărgineanu” al Asociației Psihologilor din România (APR).

Premiul a fost conferit în cadrul celei de a XV-a conferințe naționale desfășurate la Constanța (https://conferinta.apsi.ro/), pentru realizări excepționale și complexe în psihologie – în cercetare (generarea de cunoaștere), educație (diseminarea cunoașterii) și practică (utilizarea cunoașterii) -, în primul rând pentru dezvoltarea psihologiei pozitive în România și pentru contribuțiile în acest domeniu la nivel internațional (https://scholar.google.com/citations?user=FF58kmIAAAAJ&hl=en).

Nicolae Mărgineanu este unul din cei mai reprezentativi psihologi din istoria psihologiei românești, format și cu activitate academică la Universitatea din Cluj, din 2012 ales post-mortem membru al Academiei Române. Profesorul Mărgineanu a fost un psiholog complet și complex, contribuind la generarea de cunoaștere (prin cercetare), la diseminarea cunoașterii (prin educație) și la utilizarea acesteia (în activități practice). Cu o carieră de excepție în țară și străinătate, a fost persecutat de regimul comunist, care l-a condamnat la 25 de ani de închisoare (din care a executat 16) (https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/teatru-si-film/nicolae-margineanu-un-psiholog-in-temnitele-comuniste-id10731.html).

Cunoscutul regizor român Nicolae-Dinu Mărgineanu, fiul celebrului psiholog, a participat la festivitatea de decernare a premiului.

În acest context, președintele Asociației Psihologilor din Românie (APR), prof. univ. dr. Daniel David, declară că „este greu astăzi, în lumea transparenței totale și a fakenews-ului stimulate de tehnologie, să mai avem modele ideal-aspiraționale, putând cel mult spera la modele realist-rezonabile. Psihologul Nicolae Mărgineanu a rămas însă un astfel de model ideal-aspirațional, atât uman-moral, cât și profesional (ca psiholog complet implicat în generarea, transmiterea și utilizarea cunoașterii psihologice), astfel încât APR îi onorează memoria prin cel mai important premiul al său, conferit astăzi unui psiholog care se înscrie în reperele uman-morale și profesionale ilustrate de Nicolae Mărgineanu.”

Asociaţia Psihologilor din România (APR – http://www.apsi.ro) este cea mai veche şi cea mai complexă organizaţie profesională a psihologilor din România, având rolul de a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog (cu toate specializările sale).