Primele certificări UBB în cadrul alianței europene EUTOPIA

2 februarie 2023

Primele certificări comune sub brandul academic EUTOPIA au demarat recent pentru UBB la nivelul științelor economice (ECOTOPIA: https://eutopia-university.eu/english-version/education/ecotopia/the-ecotopia-certification-is-officially-launched), în timp ce primul doctorat european UBB în formula EUTOPIA a avut loc în domeniul științelor politice, sub coordonarea prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu.

UBB are diplome duble/multiple pentru studenții proprii cu multe universități internaționale de referință de mulți ani. Mă bucur însă să văd și dezvoltarea certificărilor comune în cadrul alianței europene EUTOPIA, unde nu de mult am început să lucrăm împreună cu partenerii EUTOPIA – universități de referință la nivel european – pentru a construi o metauniversitate europeană EUTOPIA. Aceștia sunt primii pași fermi în această direcție, în beneficiul studenților UBB și al studenților EUTOPIA în general, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este din 2022 parte a alianței universitare europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/), alături de încă 9 universități de top la nivel internațional, constituind una din comunitățile academice de prestigiu ale Uniunii Europene, în termeni de performanță și mărime.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30.000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.