Primul studiu dedicat identificării percepției fermierilor români cu privire la efectele utilizarii pesticidelor asupra mediului și sănătății umane, realizat la UBB  

O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și a Facultății de Business ale Universității Babeș-Bolyai, împreună cu colaboratori de la alte universități, au publicat recent un articol care prezintă primul studiu dedicat identificării percepției fermierilor români cu privire la efectele utilizării pesticidelor asupra mediului și sănătății umane. De asemenea, s-a investigat și disponibilitatea fermierilor români de a înlocui pesticidele convenționale cu bio-pesticide și de a plăti în plus pentru cele din urmă.

Bio-pesticidele sunt un grup de produse care conțin agenți de biocontrol – cum ar fi organisme naturale sau substanțe derivate din materiale naturale, inclusiv genele sau metaboliții lor – care sunt utilizate pentru a gestiona dăunătorii agricoli. Pesticidele convenționale au efecte negative recunoscute asupra mediului și sănătății oamenilor. Ca urmare, Uniunea Europeană a adoptat o serie de acte normative care reglementează utilizarea pesticidelor.

În condițiile în care, în România, procentul populaţiei ocupate în agricultură este de circa 35%, iar numărul produselor de protecție a plantelor comercializate în anul 2017 a crescut cu 6,1% față de 2016, o astfel de cercetare este extrem de utilă. În plus, într-un context global în care se pune tot mai mult accentul pe practici agricole durabile, nu se poate ignora nici realitatea care ne arată că piața bio-pesticidelor este în creștere. În valoare de 61,2 miliarde de dolari în 2017, se previzionează că până în 2022 să ajungă la 79,3 miliarde de dolari, cu o rată anuală de creștere de 5,3% (2017-2022).

Comportamentul consumatorului este una dintre forțele cele mai importante care modelează economia globală și nivelul ei de sustenabilitate. Fermierii, în calitate de consumatori de pesticide, influențează calitatea mediului și sănătatea oamenilor prin produsele pe care le aplică în culturile lor. La rândul lor, cumpărarea și utilizarea pesticidelor sunt influențate, printre altele, de cunoștințele, experiențele și percepțiile fermierilor. Cercetarea fermierilor români este cu atât mai necesară cu cât, conform unei analize Eurostat (2019), România este clasată între cei mai mari cumpărători de pesticide (după Spania, Franța, Italia și Germania, care sunt principalii producători agricoli din UE).

În studiul de față s-au chestionat 126 de fermieri în cadrul diverselor târguri agricole organizate în țară. Rezultatele studiului au arătat că doar o treime dintre fermieri percep efectele negative ale pesticidelor convenționale asupra mediului și sănătății lor. În același timp, aproape toți (93,7%) le consideră eficiente în combaterea dăunătorilor, ceea ce îngreunează tranziția la o variantă mai durabilă. Un sfert dintre cei intervievați s-au confruntat cu efecte negative asupra sănătății lor în urma utilizării pesticidelor și aproape jumătate dintre aceștia au fost nevoiți să meargă la doctor.

Îmbucurător este faptul că majoritatea (81%) au auzit de bio-pesticide și că cei mai mulți (73%) le consideră la fel de eficiente ca și pesticidele convenționale. Totuși, numai 18% dintre ei le-au utilizat până în prezent, ceea ce face necesară căutarea motivelor pentru care utilizarea bio-pesticidelor este atât de scăzută. O parte din răspuns se leagă de motivele care îi influențează pe fermieri atunci când decid să cumpere pesticide. Studiul a arătat că cel mai frecvent menționat motiv este prețul, iar cel mai rar considerat, efectul asupra mediului (Figura 1).

Figura 1. Procentul de fermieri care este influențat de un anume motiv să cumpere pesticide (indiferent de tipul lor)

Un alt aspect pozitiv din perspectiva utilizării viitoare a bio-pesticidelor este faptul că 70% dintre fermierii români au declarat că sunt dispuși să înlocuiască pesticidele convenționale cu bio-pesticide la același preț, iar 55% ar plăti ceva în plus pentru bio-pesticide. Aceste declarații trebuie privite însă cu prudență pentru că adesea există un decalaj între intenție și acțiune.

Analiza datelor colectate a relevat și faptul că fermierii români sunt deschiși în fața ideii de a înlocui pesticidele convenționalele cu bio-pesticide la același preț atunci când primele sunt percepute ca ineficiente asupra dăunătorilor și ca având efecte negative asupra sănătății fermierului. În același timp, s-a observat că fermierii sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru bio-pesticide atunci când consideră că cele convenționale le afectează negativ sănătatea. Efectele nocive percepute ale pesticidelor convenționale asupra mediului nu au avut puterea de a determina fermierii chestionați să înlocuiască pesticidele convenționale sau să plătească mai mult pentru cele bio, profilând astfel un grup de consumatori de pesticide pentru care protecția mediului nu este o prioritate.

Pentru mai multe detalii despre studiu vă invităm să accesați: https://www.mdpi.com/2071-1050/11/13/3628.