Întrebare:
Vă rog să ȋncepeți cu o scurtă prezentare a dumneavoastră, insistând pe ceea ați realizat după iunie 2016, data interviului anterior pentru pagina de rezultate de excelență din UBB.
Printre realizările din ultimii 6 ani se numără: am dezvoltat laboratorul de datare prin rezonanță electronică paramagnetică din cadrul Centrului de Radioactivitatea Mediului și Datare Nucleară pe care îl conduc, am efectuat investigații metodologice și aplicative pe eșantioane de curț extras din sedimente cu relevanță paleoclimatică localizate pe patru continente, finalizând astfel cu succes proiectul ERC StG “Integrated dating approach for terrestrial records of past climate using trapped charge methods-INTERTRAP” și am reusit să câșting un nou grant ERC CoG “Reading provenance from ubiquitous quartz: understanding the changes occurring in its lattice defects in its journey in time and space by physical methods-PROGRESS” care ne va permite extinderea laboratorului prin cuplarea tehnicilor de datare prin luminescență și rezonanță electronică paramagnetică cu catodoluminescența rezolvată spectral bazată pe microscopie electronică de baleiaj.
Mi-am păstrat și întărit echipa si sunt mândră de cei șase studenți care au susținut tezele de doctorat sub îndrumarea mea în această perioadă, obținând cel mai înalt calificativ și de cei cinci tineri colegi cercetători, dintre care patru cetățeni straini cu care am avut placerea să colaborez în cadrul stagiilor de cercetare post-doctorală pe care le-au efectuat sub supervizarea mea, aici la UBB.
- Întrebare:
Ați câștigat recent, ȋn urma unei competiții puternice, un al doilea grant ERC, de data aceasta un grant și mai prestigios de tipul ERC CONSOLIDATOR GRANT. Care a fost/este rețeta succesului ?
ERC explică că există doar doua cerințe: o idee deosebită și un director de proiect cu realizări excepționale. Este greu de explicat ce însemnă o idee deosebită, dar proiectul trebuie sa fie unul ambițios. Pentru că directorul de proiect este în cadrul proiectelor ERC investigatorul principal (PI), care trebuie să se afle constant în centrul cercetării, o propunere bună de proiect ERC ar trebui sa prezinte cea mai mare și profundă ambiție științifică a PI-ului din acel moment. Propunerea trebuie să scoată PI-ul din zona sa de confort științific fără a rupe legătura cu sferele sale de competență. Cercetarea propusă nu poate fi incrementală, trebuie să aibă o componentă puternică de cercetare fundamentală (pentru inovare există alte linii de finanțare) și este ideal să fie bazată pe niște ipoteze clare, în alte cuvinte este dezirabil să existe cel puțin o parte de cercetare “hypothesis driven”. Prin urmare trebuie găsit un echilibru între gradul de risc al proiectului catre trebuie sa fie unul înalt și competențele deja dobândite ale PI-ului, un lucru care nu este ușor. Procesul implică seriozitate, multă muncă și anduranță, dar cum să fie altfel decât așa cand planifici să iți atingi cea mai mare ambiție științifică pe care o ai?
- Întrebare:
Ați ales, din nou, să implementați acest nou grant, la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Ce v-a făcut să luați această decizie ?
Datorită implementării grantului INTERTRAP laboratorul de datare prin luminescență din cadrul UBB a devenit unul dintre cele mai competitive laboratoare cu acest profil. Cuplarea cu laboratorul de datare prin rezonanță electronică paramagnetică i-a dat un grad de unicitate deoarece deși aceste tehnici sunt cunoscute pentru alte aplicații, în lume există doar câteva, probabil mai puțin de zece laboratorare care îmbină aceste metode experimentale în scopul datării. Implementarea în acest laborator a tehnicilor microscopice și a catodoluminescenței pentru a deservi aceluiași scop va face ca laboratorul de la UBB să aibă un avantaj competitiv deosebit în comunitatea celor care se ocupă cu datarea prin luminescență și rezonanță electronică paramagentică. După ce PROGRESS își va îndeplini obiectivele laboratorul nostru va fi nu doar un jucător important în acest domeniu, ci unul dintre laboratoarele care va avea potențialul de a produce salturi calitative majore în această comunitate. Alegerea a venit prin urmare în mod natural, având pe lângă componenta sentimentală o bază rațională solidă. Acronimele granturilor reflectă mai mult decât cuvintele din titluri. Acum este timpul și aici este locul pentru PROGRESS.
- Întrebare:
Sunteți cadru didactic la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din UBB, aveți și propriul grup de cercetare, sunteți și implicată ȋn activități ȋn folosul comunității academice. Vă mai rămâne timp și pentru altceva ? Ce vă place să faceți ȋn timpul liber ?
Mi-ar placea să pot spune că sunt un astronom amator sau un schior semiprofesionist desăvarşit, sau… Dar nu sunt. Mă consolez cu gândul că marea majoritate a activităților pe care oamenii le au in timpul liber implică placerea de a citi, a învăța lucruri noi sau a avea activități creative, a construi ceva ce simți că îți aparține, a avea grija de alții și a-i ajuta să se dezvolte, a avea ieșiri în natură, a călători, a întalni oameni noi și prieteni vechi, iar cariera mea implică toate aceste lucruri.
- Întrebare:
Ce planuri de viitor v-ați făcut ? Urmează un ERC ADVANCED GRANT ?
Îmi doresc ca activitățile de cercetare din cadrul laboratoarelor noastre să le facă un punct central al cercetării din domeniu la nivel internațional și astfel să avem cât mai mulți colegi vizitatori din întreaga lume care să efectueze stagii de cercetare alături de grupul nostru. Acum 6 ani îmi doream ca INTERTRAP sa fie un succes, iar acum îmi doresc la fel de mult același lucru pentru PROGRESS. Sper ca în viitor centrul nostru de cercetare să crească și să avem cât mai multe idei demne de acest tip de finanțare, lucru pe care îl doresc deasemenea tuturor colegilor din UBB.
A pus ȋntrebările și a consemnat Adrian Petrușel.