Prof. univ. dr. Sorin Mitu

mituProfesorul lunii aprilie

Domnul prof. univ. dr. Sorin Mitu s-a născut la Arad (1965), unde a urmat cursurile Liceului Miron Constantinescu. A obținut o licență în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai în 1989 (șef de promoție), unde și-a susținut apoi și doctoratul, în 1996. Din 2008 a deținut funcția de șef al Catedrei de Istorie Modernă din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, iar din 2011 este directorul Departamentului de Istorie Modernă, Arhivistică și Etnologie.

A parcurs toate treptele carierei didactice la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității clujene, din 2003 fiind profesor universitar. A ținut numeroase cursuri și seminarii de istorie modernă la ciclurile de licență și masterat precum și la Școala doctorală „Istorie. Civilizație. Cultură”, în prezent este titularul cursului general de Istorie modernă universală (din anul 1997).

Pe lângă activitatea didactică, Profesorul Sorin Mitu este deținătorul unui palmares științific bogat și variat, în activitatea sa de cercetare a abordat teme de istorie modernă universală, istoria Transilvaniei, istoria naționalismului, imagologie comparată, geografii simbolice. A onorat aceste domenii de studiu și cercetare științifică prin numeoroase contribuții: monografii, volume coordonate, studii și articole publicate în țară și în străinătate (32 de volume, la care se adaugă peste 80 de studii, articole, note și recenzii). Este autorul unor cărți de referință în istoriografia română contemporană, între care menționăm: Geneza identității naționale la românii ardeleni, București, Humanitas, 1997; Transilvania mea. Istorii, mentalități, identități, Iași, Polirom, 2006, 2013; Unguri despre români. Nașterea unei imagini etnice (coautor), Iași, Polirom, 2014. Beneficiază de o foarte bună receptare la nivelul istoriografiei internationale, concretizate prin publicarea unor lucrări la edituri de prestigiu din Budapesta, Viena, New York și prin numeroase recenzii. Cartea cea mai recent apărută se intitulează: De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire, Iași, Polirom, 2017.

Domnul profesor Sorin Mitu este îndrăgit de studenți, apreciat și respectat de colegi și de comunitatea științifică. Numele Domniei Sale este emblematic pentru scrisul istoric românesc de astăzi, la a cărui modernizare și inovare sub aspect metodologic și tematic a contribuit în mod hotărâtor. Între distincțiile obținute amintim: Premiul pentru excelență științifică al Universității Babeș-Bolyai pe anul 2001, Premiul reprezentativității al Universității Babeș-Bolyai pe anul 2008.