Profesor al Facultății de Teatru și Film reprezintă UBB la Universitatea de Stat din New York, Oswego

Cercetător și conferențiar la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, Claudiu Turcuș prezintă două conferințe la Universitatea de Stat din New York, Oswego și la Institutul Cultural Român din New York,  în cadrul unui demers internațional de cercetare care urmărește promovarea filmului și a literaturii române peste ocean.

Evenimentul marchează o diseminare a proiectului „Modernism rural. Literatura română ca literatură est-centrală europeană (RuMo, TE-2019-1378)”, finanțat de UEFISCDI și implementat la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu, Academia Română, Cluj, fiind parte a unui efort mai amplu de încadrare transnațională a culturii române și de revizuire critică a celor mai influente abordări ale modernismului românesc.

Conferința profesorului Turcuș „An Ideological Reading of Romanian post-1989 Film and Literature: Rural Modernism and Routes of Europeanization”, urmată de un dialog cu profesorii Lenuta Giukin și Benett Schaber și studenții lor, corespunde dezbaterilor actuale în mediile culturale din Europa Centrală și de Est.

Această mobilitate internațională are, de asemenea, o componentă de diplomație culturală, onorând colaborările culturale româno-americane. Într-o relație strânsă cu rezultatele cercetării din proiectul RuMo, profesorul Claudiu Turcuș va susține o conferință intitulată „Norman Manea – Aesthetics as East Ethics. An Overview” în cadrul evenimentului omagial dedicat scriitorului româno-american,  profesor al Colegiului Bard, Norman Manea, de către Institutul Cultural Român din New York. Conferința este precedată de remarcile introductive ale Ambasadorului României în SUA,  Andrei Muraru, ale domnului Andrei Novac, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe ale României și ale Directorului RCI New York, Dorian Branea.