Programe de formare în psiho-oncologie pentru specialiștii în sănătate

12 septembrie 2024

Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului (co-fondat de IOCN și UBBMed – https://oncology.research.ubbcluj.ro/) începe un program de training pentru competențe în psiho-oncologie adresat specialiștilor în sănătate (ex. medicină, psihologie, asistență socială, asistență medicală etc.).

Alături de profesorii din țară, programul îl are ca invitat internațional pe profesorul american Guy Montgomery de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, director al Center for Behavioral Oncology.

Fiind un demers inovativ și important, primul training este unul introductiv și gratuit pentru participanți.

Cei doi coordonatori ai Centrului reiterează ideile deja exprimate în comunicatul inițial:

„În perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic. Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate. Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”, afirmă profesorul Daniel David, UBB (afiliat și cu Center for Behavioral Oncology, SUA).

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, IOCN, subliniază că, “de la început, Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Mai multe detalii despre program și modalitatea de înscriere pot fi găsite accesând link-ul  https://oncology.research.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2024/09/UBB-Oncologie.pdf.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.