21 iulie 2024
Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie, prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social” (https://oncology.research.ubbcluj.ro/).
Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice (vezi și noul program al UBB în „Health economics”).
Primul modul/program va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed, alături de implicarea ca lector și prin consultanță a profesorului Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York. Programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid (fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării). Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.
Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).
Din partea UBBMed, profesorul Daniel David declară că „în perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic. Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate. Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”.
Prof. univ. dr. Patricu Achimmaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.
Toate detaliile celor două programe vor fi prezentate la începutul lunii septembrie, iar înscrierile formale se vor face în perioada 9-20 septembrie 2024. Expresii de interes preliminar pot fi deja formulate la adresa de email: eliza dumitru.elisa36@gmail.com
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu celmai complex profil academic din țară (prin numărul de programe șicaracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiarăși germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începutăacum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurileinternaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate șiintegrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele maiprestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primitdistincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.