![](https://news.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2022/12/thumbnail_A3-ZMZU-workshop-ro-updated.jpg)
Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), alături de partenerul Norwegian Institute for Nature Research, derulează proiectul „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest (NWPEAT)”.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.
Facultatea de Geografie din cadrul UBB, alături de partenerul Norwegian Institute for Nature Research, vor celebra Ziua Mondială a Zonelor Umede, printr-un workshop, organizat în perioada 2-3 februarie 2023, în cadrul proiectului „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest (NWPEAT)”.
Proiectul NWPEAT este un proiect finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE), derulat prin Programul RO-Mediu „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor. Răspunzând obiectivului Programului RO-Mediu, proiectul NWPEAT, contribuie la îmbunătățirea stării ecosistemelor și reducerea efectelor presiunii antropice asupra acestora.
Obiectivul principal al proiectului NWPEAT îl constituie restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest.
Acest proiect are o valoare de 3.811.259,25 lei (769.982,47 Euro), din care 3.811.259,25 lei, reprezintă contribuția financiară, iar perioada de implementare este decembrie 2021 – aprilie 2024.
În cadrul workshop-ului, prima zi va fi dedicată unor discuții panel asociate biodiversității, resurselor de apă și valorificării turistice a ecosistemelor de turbărie, iar a doua zi va presupune vizitarea in situ a Mlaștinii de la Iaz (județ Sălaj), o turbărie cuprinsă în cadrul proiectului NWPEAT.
Pe durata evenimentului va fi realizată și o expoziție fotografică sub genericul „MEET PEATS”.