Psihologia și științele cognitive clujene în liga academică internațională

16 august 2022

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 642 în domeniul Psihologie-Științe cognitive, fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul URAP (University Ranking by Academic Performance – https://urapcenter.org/), dat publicității la începutul lunii august 2022.

Psihologia clujeană, în general sau prin specializarea „cognitivă”, este una de referință internațională de mai mulți ani – lucru confirmat de prezența în rankingurile internaționale, prin savanți incluși în top 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii etc. -, iar zona de științe cognitive este marca psihologiei clujene în țară.

Din anul universitar 2022-2023 va funcționa la UBB și un program de licență în limba engleză în domeniul Psihologie-Științe cognitive, care se va înscrie astfel natural în ciclurile academice deja existente în acest domeniu în psihologia clujeană la nivel de masterat-doctorat-postdoctorat-cercetare avansată.

„Programul Psihologie-Științe Cognitive este conceput, dezvoltat și implementat printr-o colaborare între Departamentele de Psihologie și Psihologie clinică și psihoterapie. Resursa umană, didactică și de cercetare, cu vizibilitate internațională este repezentată de specialiști în domeniul psihologiei cognitive cărora li se alătură cei din domenii cheie ale familiei Științelor cognitive:  neuroștiințe cognitive, informatică, lingvistică cognitivă, filozofie prin logică, filozofia minții și  epistemologie etc. Specializarea are ca misiune centrală o formare inițială de înaltă calitate a viitorilor specialiști în domeniul psihologiei și al științelor cognitive conexe.  Ca obiectiv specific, programul își propune să asigure o pregătire interdisciplinară robustă, care să faciliteze înțelegerea și operarea cu cunoștinte fundamentale specifice psihologiei și altor științe cognitive înrudite, în vederea valorificării lor în contexte știintific-investigative și practic-aplicative”, afirmă decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB, prof. univ. dr. Adrian Opre.

„Mă bucur că, pe lângă activitatea de cercetare în domeniul științelor cognitive deja tradițională la Cluj, am completat recent toate nivelurile educaționale și cu componenta de științe cognitive. De asemenea, mă bucur să văd confirmarea școlii clujene de psihologie și de științe cognitive în rankingurile internaționale. Vom colabora strâns cu toate centrele academice din țară, acum mai ales cu colegii de la Universitatea din București – care au inițiat deja la rândul lor un program de licență în Psihologie-Științe cognitive -, pentru a continua diseminarea paradigmei cognitive în întregul mediu academic de profil  din România”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.