Rectorul UBB – Diploma de Excelență a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David,  a primit Diploma de Excelență a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în semn de înaltă recunoaștere a contribuției remarcabile la susținerea valorilor și obiectivelor Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în România.

Primesc cu plăcere această recunoaștere în numele comunității academice a UBB. Dincolo de Catedra UNESCO pentru Sustenabilitate și Schimbări Climatice la UBB, Universitatea noastră a fost de mult timp, este astăzi și va fi în viitor un contribuitor activ al intereselor României în raport cu UNESCO. Mulțumesc Comisiei Naționale a României pentru UNESCO pentru recunoașterea acestei contribuții și pentru munca de excelență pe care o face în beneficiul țării!”, declară, în acest context, rectorul UBB.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCOhttps://www.unesco.org/en) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care urmărește pacea și securitatea mondială prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură.

Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCOhttps://www.cnr-unesco.ro/ro/home) a fost înființată în 1956, la data aderării României la UNESCO, asigurând legătura țării noastre cu UNESCO și având rolul de analiză, sinteză și coordonare a programelor, proiectelor și activităților din țară, care rezultă din Constituția, rezoluțiile, programele și bugetele elaborate de UNESCO.

 

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.