Rectorul UBB și ambasadorul Franței în România au analizat colaborările academice strategice

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a avut-o ca oaspete vineri, 26 februarie 2021, pe Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Franței la București.

Discuțiile au vizat inițial dezvoltarea colaborărilor excelente existente deja în zona educațională, UBB având de mai mult timp mai multe programe academice (licență/master) acreditate complet în limba franceză, zeci de cooperări academice cu instituții din Franța și din zona francofonă și câteva sute de studenți francezi sau care studiază în limba franceză (licență/master/doctorat).

Apoi accentul s-a pus pe dezvoltarea unor cooperări noi mai intense și strategice în zona cercetării-dezvoltării-inovării (ex. printr-o acțiune comună mai concertată în European Research Area și în Horizon Europe), inclusiv prin tematici UBB prin care putem obține avantaje competitive (ex. inteligență artificială, realitate virtuală, nanoștiințe/nanotehnologii, științe cognitive clinice etc.), și a relației cu mediul socio-economic (ex. prin implicarea companiilor franceze).

Nu în cele din urmă, s-au analizat unele practici academice din Franța (ex. concentrările academice metropolitane) și modul în care acestea ar putea servi ca modele de bune practici pentru politicile naționale.