
Blanka Bartók, conf. univ. dr. la Facultatea de Geografie și cercetător în cadrul UBB, interesată de problema schimbărilor climatice, a publicat pe site-ul german de știri Spiegel online un articol despre radiațiile solare care ating suprafața terestră și modificările petrecute în ultimele decenii.
Datele înregistrate pe o hartă, colectate din anul 1965, se bazează pe observațiile efectuate de rețeaua europeană de măsurare a radiațiilor, coordonată de Organizația Mondială de Meteorologie. Deasupra regiunii Bayern, Austriei, Cehiei și nord-estul Italiei a fost depistată o pată roșie, în vreme ce nord-estul, nord-vestul și sud-estul Europei sunt marcate cu albastru, semn al unei scăderi a nivelului radiațiilor. Astfel, cea mai mare parte a Europei este de culoare portocalie și galbenă.
„Cantitatea de particule și gaze din aer (numite și aerosoli) a suferit modificări. Aceste particule învăluiesc pământul și blochează o parte a radiațiilor. Sunt două tipuri de aerosoli: naturali, apăruți în urma erupțiilor vulcanice, furtunilor de nisip sau incendiilor de vegetație, și cei produși de om, prin emisiile fabricilor, centralelor atomice și mașinilor. De vreme ce nu se cunosc procese naturale care ar fi putut provoca creșterea conținutului de aerosoli în aerul din Europa, restrângerea poluării aerului facilitează pătrunderea unui nivel mai ridicat de radiații”, susține Blanka Bartók
Harta dispune de date colectate prin compararea a două perioade: radiațiile între anii 1965-1988, respectiv 1989-2012. La conferința anuală organizată de European Geoscience Union (EGU) de la Viena, cercetătoarea de la UBB a prezentat harta și a declarat că: „nivelul mai ridicat de radiații este consecința scăderii poluării aerului, motivele pentru care Austria și regiunile din jur sunt mai afectate sunt neclare.”