
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Centrul de Cooperări Internaţionale şi Facultatea de Litere, a lansat cea de-a 53-a ediţie a Cursurilor de Vară de Limbă şi Civilizaţie Românească, ce se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 01-19 iulie 2024.
Universitatea Babeş-Bolyai este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională în dezvoltarea unor componente culturale specifice. Adoptând multiculturalismul drept principală modalitate de funcționare și de dezvoltare, UBB răspunde deopotrivă necesității continuării tradiției și idealurilor de făurire a Europei unite. Diversitatea lingvistică și cea culturală sunt elemente definitorii ale Universităţii Babeș-Bolyai, reprezentând specificul care diferențiază nu doar în mediul universitar românesc, ci și în context european. Prin această politică, Universitatea reflectă concomitent, în organizarea sa administrativă, structura multiculturală a Transilvaniei și unitatea în diversitate a Uniunii Europene.
În acest context, este necesar să punem accentul pe importanţa limbii române ca limbă europeană. La începutul anilor 1970, Universitatea Babeş-Bolyai a iniţiat organizarea Cursurilor internaţionale de vară de limbă şi civilizaţie românească. Ediţiile organizate în perioada 1997-2023 au înregistrat o variaţie anuală a numărului de participanţi, precum şi a ţărilor de origine: aprox. 890 participanţi din peste 55 de ţări precum: Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Republica Cehă, Danemarca, Egipt, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kârgâstan, Laos, Luxemburg, Macedonia, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Slovacia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Siria, Turcia, Ucraina, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii şi multe altele.
Tradiția inițiată în urmă cu trei decenii, ca fiecare ediție a cursurilor de vară să fie patronată de o personalitate a culturii române, continuă, iar în acest an organizatorii și studenții participanți o au alături pe doamna Ioana Nicolaie, care a acceptat invitația de a împărtăși participanților o fărâmă din sufletul și sensibilitatea românească.
Adresăm, și pe această cale, mulțumirile noastre doamnei Ioana Nicolaie, alături de aprecierile pentru sprijinul sponsorilor în organizarea celei de-a 53-a ediții a Cursurilor internaționale de vară de limbă și civilizație românească. Într-o lume, unde vizibilitatea națională este uneori limitată, aceștia au ales să susțină un eveniment care strălucește pe scena internațională.
Ospitalitatea și bunăvoința sponsorilor noștri vor fi cu adevărat apreciate de participanți, care se vor îmbogăți cu frumusețea limbii și culturii românești, cu tradițiile noastre autentice și profunde, pe care sperăm să le poarte în sufletul lor, acest tip de eveniment având menirea de a contribui la îmbunătățirea imaginii țării noastre și la salvarea de la uitare a unor tradiții străbune.
Mulțumim sponsorilor noștri pentru că au ales să susțină această inițiativă academică:
AQUA Carpatica
Produse Moldovenești
A laTarte
Willow N’Rosalie
CinemaVictoria
Compania deTransport Public S.A.Cluj-Napoca
Moldovan
Souper
Nicu Alifantis
Club Francophone d’Affaires de Cluj(C.FAC )