Sesiunea științifică anuală I.P. Voitești – a cadrelor didactice și studenților, desfășurată la UBB

4 decembrie 2024

Departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universității Babeş – Bolyai din Cluj Napoca (UBB) organizează vineri, 6 decembrie 2024, Sesiunea științifică anuală I.P. Voitești – a cadrelor didactice și studenților.

Evenimentul se va desfășura pe secţiuni ştiinţifice care vor fi organizate ȋn funcţie de numarul şi tipurile de abstracte primite și după un program care va fi comunicat din timp.

Pe lângă sesiunile de comunicări ştiinţifice evenimentul va cuprinde și:

  • aniversarea împlinirii vârstei de 65 de ani a prof.dr. Sorin Filipescu şi şef lucrărări dr. Emilia Mosonyi;
  • organizarea unei expozitii temoporare intitulată Rechini și pisici de mare fosile din Eocenul și Oligocenul Bazinului Transilvaniei (România)” care ilustrează o parte din rezultatele cercetării unui proiect finanțat de National Geographic Society, proieict coordonat de către dr. Nicolae Trif, muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu (parte din Muzeul Național Brukenthal) și membru al Centrului de Cercetări Geologice Integrate al UBB. Din echipa de cercetare a proiectului fac parte atât specialiști de la UBB, respectiv Facultatea de Biologie și Geologie (dr. Raluca Bindiu-Haitonic, dr. Cristian Victor Mircescu, Msc. George Gabor) și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (conf. dr. Ramona Bălc), cât și cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie (dr. Sergiu Loghin), precum și persoane neafiliate (ing. geol. Vasile Todoran, ing. Călin Nemeș).
  • Premierea lui Tudor Brendan Neag, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, medaliat cu aur la cea de-a 17-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științele Pământului, desfășurată între 8 și 16 august 2024 la Beijing, China.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.