Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a organizat miercuri, 18 decembrie 2024, un workshop cu titlul „Fostering relationships between the academic and business sectors” care a avut ca obiectiv principal facilitarea schimbului de experiență și identificarea bunelor practici aplicate în dezvoltarea relațiilor socio-economice ale universităților.
Evenimentul a beneficiat de prezența d-lui Maurice Tan, cadru didactic și director al programului de tip Executive Education la National University of Singapore (NUS), instituție clasată în top 10 mondial conform celui mai recent clasament QS World University Rankings.
La acest eveniment au participat membrii Consiliului Socio-Economic al UBB, reprezentanți ai Centrului de Management și Transfer Tehnologic și Cognitiv, ai Centrului de Antreprenoriat, precum și alți colegi implicați activ în dezvoltarea continuă a parteneriatelor dintre UBB și reprezentanții mediului de afaceri. Agenda evenimentului a inclus prezentarea modelelor de cooperare aplicate de către cele două universități – UBB și NUS – cu companii și organizații profesionale din mediul socio-economic. Prezentările au fost urmate de o sesiune de discuții interactive, axate pe identificarea modalităților prin care experiențele ambelor instituții pot contribui la consolidarea și extinderea relațiilor dintre universitate și industrie.
Workshopul a reprezentat o platformă de dialog deschis și constructiv, reflectând angajamentul UBB de a stimula inovația și colaborarea strategică cu mediul de afaceri atât pe plan local, cât și la nivel internațional.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.