12 ianuarie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) continuă să obțină cea mai bună performanță între universitățile românești la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare științifică organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), competiții demarate ȋn anul 2023.
În urma evaluării finale a proiectelor depuse la nivel național pentru finanțarea cercetării științifice organizate de UEFISCDI, încheiată la sfârșitul anului 2024, echipele de cercetători ai UBB s-au evidențiat din nou prin rezultate remarcabile între instituțiile academice/universitare românești: a avut, nu doar cel mai mare număr de proiecte depuse, dar și cel mai mare număr de proiecte câștigate.
Astfel, în cadrul competiției pentru Proiecte de cercetare exploratorie (PCE 2023), UBB se clasează pe prima poziție la nivel național atât ca număr de proiectel câștigate (9 proiecte finanțate), cât și din punctul de vedere al valorii cumulate a acestora (depășind suma de 2 milioane de euro). UBB a depus și câștigat proiecte în toate ariile importante de cercetare, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în domeniile Biologie și Ecologie și Științe sociale și economice.
În competiția pentru Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE 2023), UBB obține cel mai mare număr de proiecte câștigate și finanțate la nivel național – 19 proiecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată în domeniul Științelor sociale și economice.
„Adresez felicitări participanților și câștigătorilor din cadrul celor două competiții pentru reconfirmarea valorii și implicării comunității noastre academice în cercetare, consolidând poziția de lider a Universității Babeș-Bolyai în topul competitivității naționale. Aceste rezultate demonstrează totodată angajamentul universității noastre de a promova excelența și inovarea în cercetarea științifică multi-/inter-/transdisciplinară”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.