UBB a celebrat 441 ani de tradiție academică

13 mai 2022

 

UBB a sărbătorit joi, 12 mai 2022, 441 ani de tradiție academică. Evenimentul a fost marcat prin dezvelirea unei plăci comemorative, marcând fondarea în 12 mai 1581 a Academiei Claudiopolitane, prima instituție de pe teritoriul actual al țării cu statut de universitate, având prin Diploma Regală de fondare dată de regele Ștefan Bathory dreptul de a conferi titlurile universitare de bacalaureus, magister și doctor.

Academia Claudiopolitana, prin tradiția academică și transformările istorice, curriculum și/sau infrastructură, este precursoarea academică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a Universității din Szeged. O placă similară a fost inaugurată recent și la Universitatea din Szeged, cu participarea reprezentanților UBB.

La eveniment au participat reprezentanții UBB, reprezentanții Universității din Szeged, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia Gergely Kovacs și episcopul reformat de Ardeal Bela Kato.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că: „Marcarea locului unde a funcționat Academia Claudiopolitana este o punte peste timp, care reflectă și valorifică adecvat trecutul și ne unește pe toți în prezent, pentru un viitor comun bun, dedicat cunoașterii în beneficiul oamenilor.”.

Momentul face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 150 de ani de învățământ superior în limba maghiară în România.

Diploma de fondare a Academiei Claudiopolitane din 12 mai 1581

Placa comemorativă pentru Academia Claudiopolitana de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (locul unde a funcționat inițial Academia Claudiopolitana – în jurul Bisericii atunci catolice, astăzi reformate, de pe strada M. Kogălniceanu, atunci „Ulița Lupilor”/Platea Luporum)

 

Placa comemorativă pentru Academia Claudiopolitana de la Universitatea din Szeged

 

Convictul Nobiliar al Academiei Claudiopolitane (astăzi al UBB), reflectând continuitatea și istoria academică de pe „Ulița Lupilor” (Platea Luporum, astăzi M. Kogălniceanu)

  Dezvelirea plăcii comemorative pentru Academia Claudiopolitana de la

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca