
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, în calitate de beneficiar, anunţă finalizarea proiectului “IMOBILIZAREA LA SCARĂ NANO A ENZIMELOR ŞI PROCESE MICROFLUIDICE UTILIZATE ÎN SISTEME BIOCATALITICE – NEMSyB”– cod SMIS 103413, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Competitivitate 2014 -2020, Axa prioritară 1 – Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.1.4. Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității CD, tip proiect – Atragerea de personal cu competenţe avansate din străinătate şi cofinanțat, în baza contractului de finanțare nr. 25/01.09.2016, încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene(MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM).
Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea unor sisteme metabolice artificiale inteligente – cu ajutorul enzimelor depuse pe suporturi nano și integrate în dispozitive microfluidice – în vederea producerii de compuși relevanți industrial.
Rezultate obţinute în perioada de referinţă:
- Protocol de obținere a unor mutanți ai PAL din Pseudozyma antarctica și Kangiella koreensis prin mutageneză direcționată pe situs
- Protocol experimental de purificare a enzimelor MIO-dependente prin cromatografia de afinitate.
- Protocol de obținere a unor ω-transaminaze R -selective prin modificarea ratională a ω-transaminazei din Chromobacterium violaceum (Cv-ωTA).
- Protocol de imobilizare a lipazelor prin adsorbție pe nanofibre de alcool polivinilic (PVA) și acid polilactic (PLA) obtinute prin electrospinning.
- Protocol de testare a unor noi designuri de microreactoare in sistemul SpinSplit cu enzimele imobilizate pe/în nanomateriale (nanoparticule magnetice, nanofibre, nanotuburi de carbon).
- Protocol de optimizare a biotransformării în sistemul de reacție Split-Split pentru obținerea aminelor
Perioada de implementare a proiectului a fost cuprinsă între 1.09.2016 și 31.08.2020, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 8.622.500 lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 8.617.500 lei.