UBB a înființat Institutul „Emil G. Racoviță” pentru studierea vieții în condiții extreme și a conferit egida UBB noii fundații dedicate savantului

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va avea un institut pentru studierea vieții în condiții extreme care va purta numele lui Emil Racoviță.

Consiliul de Administrație al UBB a aprobat, la propunerea rectorului Universității, înființarea și demararea procedurilor pentru organizarea Institutului „Emil G. Racoviță” pentru studierea/cercetarea vieții în condiții extreme.

„În an centenar dedicat Institutului, UBB își pune în practică, prin acest demers, valorile instituționale, Tradiție și Excelență. Institutul extinde în modernitate linia inovativă a savantului Emil Racoviță, studiind viața în condiții extreme, extinzând domeniul de la biospeologie la formele de viață de pe fundul oceanelor până la spațiul cosmic. Institutul este gândit să se coordoneze academic cu alte institute internaționale de prestigiu din domeniu, dar, în logica cooperării colegiale și a concentrării de resurse, strâns coordonat cu alte unități din țară, care continuă, la rândul lor, linia de cercetare a savantului”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Primul institut de biospeologie din lume a fost înființat, în anul 1920, la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, unde savantul Emil Racoviță a deținut și funcția de rector (1929-1930). UBB, ca moștenitoare academică și legală a acestei universități, dorește să întărească și să dezvolte poziționarea academică internațională a savantului și a domeniului fondat de acesta, prin reînființarea și ancorarea în prezent a vechii structuri universitare sub forma Institutului „Emil G. Racoviță” pentru studierea/cercetarea vieții în condiții extreme în cadrul UBB.

De asemenea, Consiliul de Administrație a aprobat oferirea egidei UBB pentru noua Fundație pentru știință și explorarea mediilor extreme Emil Racoviță, create de moștenitorii acestuia și un grup de oameni de știință care continuă linia de cercetare a savantului.