UBB atrage cel mai mare număr de cercetători internaționali (12) și cel mai mare buget (17 milioane Euro) în PNRR (I8)

23 mai 2023

Prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru cercetare științifică, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, a semnat marți, 23 mai 2023, la sediul Guvernului României, în prezența premierului, a miniștrilor cercetării și educației, precum și a altor oficialități, contractele de finanțare pentru derularea în UBB a 12 proiecte câștigate prin competiție de cercetători de top din străinătate, cu un buget total de aproape 17 milioane de EURO (cel mai mare atras până acum de o instituție din țară în acest program).

Programul (PNRR – I8) s-a adresat cercetătorilor din străinătate, inclusiv cercetătorilor români din diaspora, pentru începerea sau revenirea la o carieră de cercetare în România. Așteptarea este ca în jurul acestor vârfuri să se dezvolte apoi grupuri de cercetare de excelență în domenii științifice strategice, demersul contribuind astfel la obiectivele prevăzute în Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (https://www.fonduri-structurale.ro/fisa-proiect/23/planul-national-de-redresare-si-rezilienta/589/c8-i8-atragerea-resurselor-umane-inalt-specializate-din-strainatate-in-activitati-de-cercetare-dezvoltare-si-inovare).

„Le urez colegilor din străinătate bun venit în comunitatea UBB și mă bucur că au ales UBB ca o altă Alma Mater în cercetarea științifică avansată. UBB este în prezent cea mai complexă (prin numărul de domenii academice și profilul multicultural), cea mai mare, cea mai veche și una dintre cele mai bune comunități academice din țară. Veți găsi aici o cultură academică modernă, certificată pentru setul de bune practici academice internaționale de Comisia Europeană prin distincția „Human Resources Excellence in Research” (ex. cadru de implementare pentru Carta & Codul cercetătorului european). Sunt convins că vom învăța unii de la alții, iar în timp performanța și cultura academică a comunității UBB vor avea de câștigat prin acești noi colegi. UBB este de mulți ani o instituție magnet, care atrage studenți și personal academic din toată țara, iar acum, prin acest succes, devenim un magnet nu doar pentru studenți și cadre didactice internaționale, ci și pentru cercetători internaționali de top, ceea ce întărește statutul „world-class” al UBB – de universitate internațională/globală –, statut confirmat independent prin auditul internațional QS încă din 2021”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.