UBB, cofondator al Rețelei Universităților celor Trei Mări (3SUN)

16 mai 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a participat, alături de alte douăsprezece instituții de învățământ superior și cercetare prestigioase din Europa Centrală și de Est, la Lublin (Polonia), la constituirea Rețelei Universităților celor Trei Mări (3SeasUniversitiesNetwork – 3SUN).

Axată pe cooperarea în domenii de interes comun, precum consolidarea rezilienței sociale, economice, politice și culturale a statelor și societăților din regiune în contextul multiplicării și amplificării amenințărilor hibride, 3SUN reprezintă principala structură academică prin care este concretizată Inițiativa Celor Trei Mări (https://3seas.eu/), un mecanism de cooperare avansată în cadrul Uniunii Europene, conceput de șefii de state și de guverne din regiunea lărgită care unește Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Așa cum spuneam când am inițiat construirea Bazei Academice UBB de la Neptun, UBB nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al „Inițiativei celor Trei Mări (I3M)”, mai ales în domeniile strategice legate de digitalizare și energie (dar și multe altele). Mă bucur că efortul nostru academic va fi unul coordonat cu cel al altor universități din această arie, reunite de acum în Rețeaua Universităților celor Trei Mări (3SUN). Invit și alte universități din România să se alăture acestei noi inițiative”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.