
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început din 1 ianuarie 2024 implementarea proiectului „Creșterea capacităților de transfer tehnologic, crearea de companii și inovații în domeniul TIC” (CapTTict), finanțat în cadrul primului apel al programului Interreg Danube din perioada de programare 2021-2027.
Elementul central al proiectului este căutarea de noi sinergii, cooperarea și schimbul de experiență între inovatorii din fiecare țară în parte. Proiectul sprijină transferul tehnologic și de cunoștințe în nouă țări – România, Republica Cehă, Germania, Slovacia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Ucraina. Totodată, proiectul va oferi servicii de sprijin pentru dezvoltarea de planuri de afaceri în domeniul transferului tehnologic și al comercializării. O parte importantă a proiectului este crearea unui program de incubare/accelerare – ICT Danube Digital Accelerator, care va sprijini peste 30 de tehnologii promițătoare. Proiectul va permite accesul și interconectarea activităților inovatoare și a experților într-un mediu internațional prin intermediul instrumentului digital EXPERTS.AI. O altă parte importantă a proiectului este cartografierea mediului de inovare în domeniul TIC în patru țări partenere din afara UE, sprijinind în același timp dezvoltarea strategiilor S3 ale acestora. Pe lângă acestea, o altă contribuție valoroasă va fi stabilirea de noi contacte și cooperarea în mediul internațional.
În cadrul implementării CapTTict, Facultatea de Matematică și Informatică a UBB este responsabilă de coordonarea și implementarea generală a proiectului, folosindu-și experiența acumulată în ultimii ani în domeniul transferului de tehnologie și cunoștințe.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.