UBB conduce proiectul CapTTict pentru creșterea capacităților tehnologice în domeniul TIC

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început din 1 ianuarie 2024 implementarea proiectului „Creșterea capacităților de transfer tehnologic, crearea de companii și inovații în domeniul TIC” (CapTTict), finanțat în cadrul primului apel al programului Interreg Danube din perioada de programare 2021-2027.

Elementul central al proiectului este căutarea de noi sinergii, cooperarea și schimbul de experiență între inovatorii din fiecare țară în parte. Proiectul sprijină transferul tehnologic și de cunoștințe în nouă țări – România, Republica Cehă, Germania, Slovacia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Ucraina. Totodată, proiectul va oferi servicii de sprijin pentru dezvoltarea de planuri de afaceri în domeniul transferului tehnologic și al comercializării. O parte importantă a proiectului este crearea unui program de incubare/accelerare – ICT Danube Digital Accelerator, care va sprijini peste 30 de tehnologii promițătoare. Proiectul va permite accesul și interconectarea activităților inovatoare și a experților într-un mediu internațional prin intermediul instrumentului digital EXPERTS.AI. O altă parte importantă a proiectului este cartografierea mediului de inovare în domeniul TIC în patru țări partenere din afara UE, sprijinind în același timp dezvoltarea strategiilor S3 ale acestora. Pe lângă acestea, o altă contribuție valoroasă va fi stabilirea de noi contacte și cooperarea în mediul internațional.

În cadrul implementării CapTTict, Facultatea de Matematică și Informatică a UBB este responsabilă de coordonarea și implementarea generală a proiectului, folosindu-și experiența acumulată în ultimii ani în domeniul transferului de tehnologie și cunoștințe.