UBB continuă să celebreze F/francofonia

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează miercuri, 26 iunie 2024, masa rotundă la care se va dezbate situația F/francofoniei de mâine.

Evenimentul desfășurat de la ora 14.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, în colțul Francofoniei (le coin de la Francophonie), este organizat de trei cadre didactice ale UBB, respectiv lector universitar Adina Cornea, asistent universitar Anamaria Lupan și lector universitar Anamaria Marc.

La eveniment sunt așteptați studenți, profesori de limba franceză din sistemul pre-universitar și din cel universitar, dar și antreprenori ce lucrează la companii cu profil francofon.

Mai mult, dezbaterea se va încheia printr-un moment festiv, fiind premianți studenții ce au participat la concursul internațional de videoclipuri în franceză, intitulat F/francofonia de mâine (La F/francophonie de demain). Această competiție a fost posibilă grație Agenției Universitate a Francofoniei din Europa Centrală și Orientală (AUF ECO); pentru a sărbători 30 de ani de existență AUF ECO a organizat un concurs de proiecte, competiția F/francofonia de mâine regăsindu-se printre evenimentele declarate câștigătoare. Mai mult, proiectul propus de cele trei cadre didactice a încurajat dezvoltarea relațiilor dintre mediul academic și mediul de afaceri. Astfel, La Maison du savon de Marseille și Daisler au fost parteneri importanți ai evenimentului francofon, oferind premii câștigătorilor, precum și materiale promoționale persoanelor prezente la dezbatere.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.